De ce a fost necesară acţiunea UE?

Am folosit becuri cu incandescenţă zeci de ani. Ce avem de câştigat dacă trecem la alte variante?
Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, oferă explicaţii în acest sens.

 

  • UE a interzis vechile becuri incandescente cu o putere mai mare sau egală cu 100W şi a început trecerea la un iluminat mai ecologic.
  • Uniunea elimină treptat toate becurile ineficiente din punct de vedere energetic de pe piaţa europeană.
  • Până în 2020, prin această măsură se va economisi suficientă energie cât pentru a asigura alimentarea a 11 milioane de case pe an, în timp ce facturile la curent vor scădea, în medie, cu 25 de euro pe an.

Günther H Oettinger, comisar european pentru energie

 

Schimbări treptate

Noile norme referitoare la becuri au la bază argumente ştiinţifice solide. Ele ţin cont de nevoile acestui sector şi de solicitările organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor.

Iluminatul ineficient va fi eliminat pe parcursul mai multor ani, pentru a le permite consumatorilor şi companiilor să se adapteze treptat la schimbare.

Mai durabile şi mai ieftine

Becurile moderne, mai eficiente, oferă cel puţin aceleaşi avantaje ca şi predecesoarele lor.

Trecând la becurile fluorescente compacte, familiile şi companiile îşi pot reduce contribuţia negativă la schimbările climatice şi pot face economii, în acelaşi timp.

Costul iniţial, mai ridicat, este recuperat rapid deoarece becurile nu utilizeză decât un sfert sau o cincime din electricitatea folosită de becurile incandescente şi durează de 6-10 ori mai mult.

Pe parcursul duratei sale de viaţă, un singur bec fluorescent compact vă va ajuta să economisiţi 60 de euro. În plus, preţul noilor becuri va scădea, pe măsură ce numărul persoanelor care le cumpără va creşte.

Becurile cu LED - o soluţie pentru viitor

Diodele electroluminescente (LED-urile) sunt alt tip de bec economic care oferă chiar şi mai multe avantaje. Sunt la fel de eficiente ca şi becurile fluorescente compacte, nu conţin mercur şi au o durată de viaţă mult mai lungă.

Aceleaşi becuri, cu îmbunătăţiri

Pentru ca tranziţia să fie cât mai uşoară, puteţi folosi becurile îmbunătăţite care utilizează tehnologia pe bază de halogen.

Acestea seamănă foarte mult cu vechile becuri şi oferă acelaşi tip şi aceeaşi calitate de lumină imediat ce sunt aprinse.

Mai multe opţiuni

În mod paradoxal, interzicerea iluminatului ineficient din punct de vedere energetic le oferă consumatorilor o gamă mai variată de produse din care pot alege. Ca răspuns la cererea de soluţii alternative, companiile introduc pe piaţă noile tipuri de becuri mai repede decât ar fi făcut-o în alte condiţii.

Ambalajul şi condiţiile de securitate

Legislaţia referitoare la becurile incandescente include norme clare de ambalare şi etichetare, astfel încât, atunci când cumpăraţi un bec, veţi şti ce durată de viaţă are, câtă energie consumă, ce calitate are lumina pe care o produce şi ce trebuie să faceţi cu becurile uzate sau sparte.

De asemenea, există norme europene cu privire la aruncarea becurilor fluorescente compacte, cărora trebuie să li se acorde atenţie specială.

La fel de multă lumină, pentru tot atât de mult timp

Contrar a ceea ce se crede, becurile fluorescente compacte pot produce la fel de multă lumină ca şi becurile clasice. Pentru a vă convinge, trebuie doar să comparaţi cantitatea de lumină indicată pe ambalaj.

Normele UE prevăd şi că durata de viaţă trebuie menţionată pe ambalaj, folosind ca punct de reper media de o pornire şi o oprire pentru fiecare oră de funcţionare. Dacă trebuie să aprindeţi şi să stingeţi becul de mai multe ori, puteţi cumpăra becuri fluorescente compacte special concepute în acest scop.

Günther H. Oettinger

Comisar european pentru energie