Waarom moest de EU maatregelen nemen?

Gloeilampen hebben decennialang hun nut bewezen, dus waarom zouden we nu andere lampen gaan gebruiken?
Europees commissaris voor energie Günther Oettinger geeft uitleg.

 

  • De EU heeft de klassieke gloeilamp van 100 W of meer verboden en schakelt over op groenere verlichting.
  • Zo zullen de energieverspillende gloeilampen geleidelijk verdwijnen van de Europese markt.
  • Tegen 2020 levert dit een enorme energiebesparing op: genoeg om 11 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Ook gaat de gemiddelde energierekening per huishouden met 25 euro per jaar omlaag.

Günther Oettinger, Europees commissaris voor energie

 

Langzaam maar zeker

De nieuwe regels voor gloeilampen zijn wetenschappelijk onderbouwd en houden rekening met de wensen van consumenten en producenten.

Daarom zal de inefficiënte verlichting geleidelijk verdwijnen. Klanten en bedrijven krijgen een paar jaar de tijd om zich aan te passen.

Duurzamer en goedkoper

De efficiëntere moderne lampen werken net zoals hun voorgangers, maar hebben grotere voordelen.

Met spaarlampen verminderen gezinnen en bedrijven hun impact op het klimaat en besparen ze geld.

De hogere aanschafprijs is snel terugverdiend, want de lampen verbruiken maar een vierde of vijfde van het verbruik van de oude gloeilamp, en ze gaan 6 tot 10 keer zo lang mee.

Alles bij elkaar bespaar je zo'n 60 euro met een spaarlamp, en hoe meer er worden verkocht, hoe goedkoper ze zullen worden.

LED-lampen, de toekomst?

Een ander type energiezuinige verlichting zijn lampen met "light emitting diodes" (LEDs). Die bieden zelfs nog meer voordelen. Ze zijn net zo efficiënt als spaarlampen, maar bevatten geen kwik en gaan nog langer mee.

Verbeterde gloeilampen

Om de overgang te versoepelen, kunt u nog steeds gloeilampen komen, maar dan met halogeentechnologie.

Ze lijken sterk op de ouderwetse gloeilamp en geven hetzelfde soort licht zonder opwarmtijd.

Grotere keuze

Het klinkt gek, maar door het verbod op inefficiënte lampen krijgt u als consument juist een grotere keuze aan lampen. Om op de vraag in te spelen, brengen bedrijven immers sneller nieuwe types op de markt.

Verpakking en veiligheid

In de lampenwetgeving staan ook regels voor een duidelijke verpakking en etikettering zodat u weet hoe lang de lamp meegaat, hoeveel energie hij verbruikt, wat voor licht hij geeft en hoe u de lamp moet weggooien als hij kapotgaat.

Er zijn namelijk ook EU-regels voor het recycleren van spaarlampen, dat met de nodige zorg moet gebeuren.

Net zo lang, net zo licht

Het is een groot misverstand dat spaarlampen minder licht geven. De nieuwe alternatieven geven evenveel licht als traditionele gloeilampen. De helderheid (in lumen) staat duidelijk op iedere verpakking.

Volgens de EU-regels moet ook de levensduur op de verpakking staan, gebaseerd op een gemiddeld aantal malen aan- en uitschakelen per branduur. En voor verlichting die vaker aan en uit moet, kunt u lampen kopen die daar speciaal voor zijn gemaakt.

Günther H. Oettinger

Europees commissaris voor energie