Miksi EU on ryhtynyt toimiin?

Hehkulamput ovat olleet luotettava valonlähde jo vuosikymmeniä – mitä hyötyä energiansäästölamppuihin siirtymisestä on?
Energiakomissaari Günther Oettinger vastaa.

 

  • EU on kieltänyt vanhanmalliset hehkulamput, joiden teho on 100 W tai enemmän, ja aloittanut siirtymisen energiatehokkaampiin valaistusmenetelmiin.
  • EU aikoo vähitellen poistaa kaikki energiaa tuhlaavat lamput Euroopan markkinoilta.
  • Vuoteen 2020 mennessä säästetään näin sama määrä energiaa, jonka 11 miljoonaa kotitaloutta käyttää vuodessa. Samalla kotitalouksien keskimääräinen sähkölasku pienenee 25 euroa vuodessa.

Energiakomissaari Günther H. Oettinger

 

Asteittainen siirtyminen

Lamppuja koskevien uusien sääntöjen perustana on vankka tieteellinen tutkimus sekä kuluttajajärjestöjen ja teollisuuden kannanotot.

Tehottomat lamput poistetaan markkinoilta usean vuoden aikana, jotta kuluttajilla ja yrityksillä olisi aikaa sopeutua muutokseen.

Pitkäikäisiä ja edullisia lamppuja

Nykyaikaisilla ja tehokkaammilla lampuilla on paljon etuja vanhanaikaisiin hehkulamppuihin verrattuna.

Siirtymällä pienloistelamppuihin kotitaloudet ja yritykset voivat pienentää vaikutustaan ilmastonmuutokseen ja säästää rahaa.

Pienloistelamppujen kalliimpi ostohinta säästyy nopeasti, sillä nämä lamput käyttävät vain neljäs- tai viidesosan hehkulamppujen käyttämästä energiasta. Niiden käyttöikä on myös 6–10 kertaa pidempi kuin hehkulamppujen.

Pienloistelamppu säästää käyttöikänsä aikana jopa 60 euroa, ja kun näiden lamppujen myynti lisääntyy, alenevat myös niiden hinnat.

LED-lamput tulevaisuuden vaihtoehto

Loistediodit eli LED-lamput ovat toinen energiansäästölamppujen tyyppi, joka tarjoaa vielä enemmän etuja. LED-lamput ovat yhtä tehokkaita kuin pienloistelamput, mutta eivät sisällä elohopeaa ja kestävät paljon pitempään.

Parannetut hehkulamput

Energiansäästölamppuihin siirtymisen helpottamiseksi kuluttajat voivat käyttää myös halogeenitekniikkaa hyödyntäviä parannettuja hehkulamppuja.

Ne muistuttavat ulkonäöltään perinteisiä hehkulamppuja ja tuottavat heti sytyttämisen jälkeen samanlaista ja yhtä kirkasta valoa kuin perinteiset hehkulamput.

Enemmän valinnanvaraa

Kuluttajien saatavilla oleva lamppuvalikoima itse asiassa laajeni, kun komissio kielsi tehottomien lamppujen myymisen. Kun vaihtoehtojen kysyntä on lisääntynyt, lamppuvalmistajat ovat tuoneet uusia lampputyyppejä markkinoille nopeammin kuin ne olisivat muussa tapauksessa tehneet.

Pakkaukset ja turvallisuus

Lamppuja koskevassa lainsäädännössä on vaatimukset pakkausten selkeistä tuotetiedoista ja merkinnöistä, joiden perusteella kuluttaja tietää lamppua ostaessaan, kuinka pitkä lampun käyttöikä on, kuinka paljon energiaa se käyttää, millaista ja kuinka kirkasta valoa se tuottaa ja miten käytetyt tai rikkoutuneet lamput voi parhaiten hävittää.

Pienloistelamppujen hävittämisestä on omat EU-sääntönsä, sillä se vaatii erityistä huolellisuutta.

Yhtä kirkasta valoa

Toisin kuin yleisesti luullaan, pienloistelamput voivat tuottaa aivan yhtä paljon valoa kuin perinteiset hehkulamputkin. Vertaile lamppupakkausten merkintöjä, joista käy selville kunkin lampun kirkkaus.

EU-lainsäädännössä vaaditaan myös, että lamppupakkauksessa on ilmoitettava lampun käyttöikä. Käyttöiän määrittämisessä lähdetään oletuksesta, että lamppu sytytetään ja sammutetaan keskimäärin kerran kunkin käyttötunnin aikana. Markkinoilla on myös erityisiä pienloistelamppuja, jotka soveltuvat jopa tiheämpään käyttöön.

Günther H. Oettinger

Energia-asioista vastaava komissaari