Hvorfor nye EU-regler?

Glødepærer har fungeret godt i årtier. Hvad er grunden til, at vi nu skal skifte dem ud?
EU's energikommissær, Günther Oettinger, forklarer hvorfor.

 

  • EU har forbudt de gammeldags glødepærer100 W eller mere og er ved at omstille sig til mere miljøvenlige pærer.
  • De ineffektive pærer skal gradvis fases ud af EU-markedet.
  • Frem til 2020 vil energibesparelsen svare til 11 millioner husholdningers elforbrug i et år. Og vi kan i gennemsnit spare 25 euro om året på vores elregning.

Günther H. Oettinger, EU-kommissær for energi

 

Gradvis overgang

De nye regler for elpærer bygger på et solidt videnskabeligt grundlag. De tager også hensyn til forbrugernes og industriens synspunkter.

De ineffektive pærer skal udfases over en årrække, så både forbrugere og virksomheder har tid til at tilpasse sig til de nye regler.

Længere levetid og billigere

De nye energisparepærer har mindst lige så mange fordele som glødepærer.

Ved at gå over til kompaktlysstofrør kan familier og virksomheder mindske deres klimapåvirkning og samtidig spare penge.

De nye pærer koster godt nok mere end glødepærer, men det hentes hurtigt ind, fordi de bruger 75-80 % mindre energi og holder seks til ti gange længere.

Med et kompaktlysstofrør kan du spare op til 60 euro i pærens levetid. Og jo flere, der køber pærerne, jo billigere bliver de.

LED-pærer – fremtidens pærer?

Lysdioder (LED-pærer) er en anden form for energisparepærer, som har endnu flere fordele. De er lige så effektive som kompaktlysstofrør, men indeholder ikke kviksølv. Og så holder de meget længere.

Halogenpærer

For at lette overgangen til energisparepærer kan du stadig bruge halogenpærer, som er en slags forbedrede glødepærer.

De ligner meget de gamle pærer og giver samme slags og lige så godt lys – så snart de tændes.

Større udbud

Paradoksalt nok har forbuddet mod ineffektive pærer betydet, at der nu findes flere pærer at vælge mellem. Efterspørgslen på nye pærer har fået producenterne til at bringe nye former for pærer på markedet hurtigere, end de ellers ville have gjort.

Emballage og sikkerhed

De nye regler indeholder krav om tydelig mærkning og produktinformation. Når du køber en pære, skal du nemt kunne se, hvor længe den holder, hvor meget energi den bruger, hvilken type lys den har, og hvordan du bedst skiller dig af med den, når den går i stykker.

Der er også EU-regler om bortskaffelse af kompaktlysstofrør. De må ikke bare smides i skraldespanden.

Samme lys – lige så længe

Selv om mange tror noget andet, giver kompaktlysstofrør faktisk lige så meget lys som traditionelle glødepærer. Kig godt på emballagen, så du kan vælge den rette lysstyrke.

EU kræver også, at producenten angiver levetiden på emballagen. Den tager udgangspunkt i ét tænd/sluk for hver time, pæren er tændt. Hvis du tænder og slukker ofte, findes der særlige kompaktlysstofrør, du kan købe.

Günther H. Oettinger

EU-kommissær for energi