Navigációs útvonal

News feeds

Gas_electricity

Fogyasztói jogok

Villamos energia és gáz vásárlása otthoni vagy üzleti felhasználásra

Milyen jogok illetik meg Önt?

Ön fogyasztóként ma már nagyobb védelemben részesül, és az Európai Uniónak köszönhetően jogában áll az Önnek legkedvezőbb gáz- és villamosenergia-szolgáltatót választania.

Most viszont Nálad van! 

Ha bővebb információra van szüksége az Önt megillető jogokról, kattintson az országához tartozó linkekre.

Válasszon országot pdf - 225 KB [225 KB] Válasszon országot

Egyablakos ügyintézési rendszer

Minden egyes uniós országban egyablakos ügyintézési rendszer működik, amelynek segítségével tájékozódhat az Önt megillető jogokról, valamint a vitarendezés lehetséges módjairól.

Áttekinthető és összehasonlítható árak

Ma már jogszabály kötelezi a villamosenergia- és gázszolgáltatókat arra, hogy áttekinthető információval szolgáljanak a díjszabásukról, és a számlák is jól érthetők legyenek. Az árösszehasonlító eszközök segtségével Ön az interneten kényelmesen össze tudja hasonlítani a különböző szolgáltatók ajánlatát.

Gyors és egyszerű eljárások

A szolgáltatóknak lehetővé kell tenniük, hogy Ön gyorsan (három hétnél rövidebb idő alatt) és egyszerűen válthasson az Ön által választott cégre (szolgáltatóra).

Önnek ezen túlmenően joga van a magas színvonalú szolgáltatáshoz, továbbá ahhoz, hogy energiaszolgáltatója megfelelően kezelje az Ön panaszát. Így például Ön alternatív vitarendezési eljárást vehet igénybe a viták gyors és hatékony, peren kívüli rendezése érdekében.

Mindenkit megillető jogvédelem

Minden egyes uniós országnak garantálnia kell, hogy a fogyasztóvédelem magas színvonalon működjön, különösen a legkiszolgáltatottabb vásárlók esetében. Nevezetesen ott, ahol energiaszegénységet tapasztalnak, intézkedéseket kell hozni annak orvoslására. Ilyen intézkedésként például – a társadalombiztosítási rendszeren keresztül – juttatásokkal lehet biztosítsani az energiaszolgáltatás folytonosságát, illetve támogatni lehet az energiahatékonyság javítását célzó erőfeszítéseket.