Navigointipolku

News feeds

Gas_electricity

Kuluttajien oikeudet

Sähkön ja kaasun ostaminen kotien ja yritysten käyttöön.

Mitkä ovat oikeutesi?

EU on parantanut kuluttajansuojaa energiamarkkinoilla ja lisännyt mahdollisuuksiasi valita sinulle sopivin sähkö- ja kaasupalvelujen tarjoaja.

Nyt valta on sinulla. Valta valita! 

Lisätietoa oikeuksistasi saat napsauttamalla haluamasi maan linkkiä.

Valitse maa pdf - 225 KB [225 KB] Valitse maa

Keskitetty yhteyspiste

Kussakin EU-maassa on keskitetty yhteyspiste, josta löydät tietoa oikeuksistasi ja riitojenratkaisukeinoista.

Avoimet ja vertailukelpoiset hinnat

Sähkö- ja kaasuyhtiöiden hintatarjouksissa ja laskuissa on nykyisin annettava avointa ja selkeää tietoa. Tämän ansiosta voit vertailla hintoja esimerkiksi netistä löytyvien välineiden avulla.

Nopeat ja yksinkertaiset menettelyt

Sähkö- ja kaasuyhtiöiden on varmistettava, että voit vaihtaa energiantoimittajaasi nopeasti (alle kolmessa viikossa) ja vaivattomasti.

Sinun on myös saatava korkeatasoista palvelua energiapalvelujen tarjoajaltasi myös silloin, kun teet valituksen. Voit esimerkiksi käyttää vaihtoehtoista riitojenratkaisua, jossa ongelmat ratkaistaan nopeasti ja tehokkaasti ilman tuomioistuinmenettelyä.

Tehokas suoja kaikille kuluttajille

Kaikkien EU-maiden on varmistettava paras mahdollinen kuluttajansuoja ja otettava huomioon etenkin heikossa asemassa olevat. Niiden on myös toteutettava toimia energiaköyhyyden poistamiseksi. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi sosiaaliturvaetuudet sähköntoimitusten varmistamiseksi ja tuet energiatehokkuuden parantamiseksi.