News

`Gaat u echt een penalty schieten?`

Donner schiet op Doel bij Havas in Almere.  Foto: Ward Oranje

Het project ‘ Almere doet mee’ is een van 8 projecten die het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidieert om lokaal armoede te bestrijden en te voorkomen dat mensen door geldgebrek in een isolement terechtkomen. Dit past in het kader van het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.

'Gaat u echt een penalty schieten?’, wil een voetballertje van minister Donner weten. ‘Alleen als er niemand in het doel staat’, antwoordt Donner met lichte spot in zijn stem. Waarop hij aanlegt, schiet en scoort.

De minister verricht vandaag de officiële opening van de Almeerse zomeractiviteiten, op het terrein van handbalvereniging Havas. Hier kunnen basisschoolkinderen in de zomervakantie terecht voor sportactiviteiten. Even verderop in het leegstaande station Almere Muziekwijk kunnen ze cultuuractiviteiten doen, zoals een bezoek van een stadsdichter of een stoelendans. De activiteiten zijn voor kinderen die niet op vakantie kunnen omdat hun ouders daar geen geld voor hebben of omdat ze moeten werken.

Na opening en penalties fietst Donner met wethouder cultuur Berdien Steunenberg naar de cultuurplek. Vandaag op het programma: kralenkettingen rijgen. ‘Wilt u een armband voor uw vrouw?’ vraagt een meisje. Dat wil de minister wel.  ‘Heeft u ook nog dochters?’, giechelt een ander. Voordat Donner nee kan zeggen heeft hij vijf armbanden en twee halskettingen om zijn arm. Hij sluit de dag af met het spuiten van een graffiti-schilderij. De minister voegt tot slot wethouder Steunenberg toe: ‘Ik heb gezien dat verschillende organisaties hier goed met elkaar samenwerken met hetzelfde doel voor ogen: kinderen die anders niks hebben een mogelijkheid bieden om in de zomer mee te doen aan sport en spel. Kinderen en hun ouders zijn hiermee geholpen.'

Het project ‘ Almere doet mee’ is een van 8 projecten die het ministerie subsidieert om lokaal armoede te bestrijden en te voorkomen dat mensen door geldgebrek in een isolement terechtkomen. Dit past in het kader van het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.

Oud-premier Ruud Lubbers, acteur Mimoun Ouled Radi en tafeltennisser Trinko Keen gaan zich in Nederland op verzoek van Donner inzetten als ambassadeur tegen de armoede. Ook de leden van de ‘Armoedecoalitie’, gevormd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zullen zich als ambassadeurs inzetten. De Armoedecoalitie vraagt bestuurlijke aandacht voor armoedebeleid en het bevorderen van het gebruik van voorzieningen . De coalitie bestaat uit de wethouders Den Besten (Utrecht), Meeuwis (Breda), Van Eekelen (Bergen op Zoom), Koomen (Enschede), Divosa-voorzitter Paas (sociale diensten) en directeur Postma van het Jeugdsportfond.

 

associated links