Startsida

Startsida

Är du konststudent?

Bor du i Europa?

Vill du använda din konst till att hjälpa någon som lever i fattigdom?

I så fall behöver vi dig!

Om du är intresserad av aktuella samhällsfrågor, medveten om kampen mot fattigdom och redo för ett äventyr med människor så är det här projektet något för dig! Medverka i vårt konstsamarbetsprojekt för fotostudenter och människor som lever i fattigdom! Skynda dig! Du kan lägga upp dina filer till 15 oktober.

Vad handlar det om?

Konstsamarbetsprojektet är en av huvudaktiviteterna under Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning.

Varför gör vi det?

Konsten kan inte utplåna fattigdomen, men den kan återupprätta människors värdighet och självförtroende. Den kan bidra till att återskapa sociala band. Den som lever under svåra förhållanden måste inrikta sig på sina grundläggande behov. Det finns inget utrymme för kulturella aktiviteter. Men när man utestängs från kulturen, så drivs man mot samhällets utkant. Genom att delta i ett konstprojekt, genom att skapa, så kan man känna sig mer delaktig i samhället. Kulturell verksamhet gör så att folk existerar som människor. Det ger en identitet som gör att man kan fly från skammen som ofta leder till isolering.

Vem kan delta?

Grupper på tre – en konststudent, en person som lever i fattigdom och en icke-statlig organisation – kommer att bildas i alla medlemsstater. Den icke-statliga organisationen är en länk mellan studenten och personen som lever i fattigdom. Organisationen hjälper till med deras första möte och uppföljande verksamhet. Under mötena kommer konstnärsduon dvs. studenten och personen som lever i fattigdom att tillsammans ställa sig bakom kameran och fotografera. Fotona blir alltså ett verkligt samarbete.

En konstnärlig kommitté väljer ut cirka femtio foton som sedan ställs ut.

Hur går det till?

Alla foton (som uppfyller urvalskriterierna) kommer att visas här på webbplatsen samt i en utställning med cirka femtio foton i Bryssel i slutet av november 2010.  Alla foton signeras av de båda konstnärerna. Om ett foto väljs ut, så kommer duon att få synas på Europanivå. De får även ett intyg om medverkan, utställningskatalogen samt tryckta vykort med fotot.