Domača stran

Domača stran

Študiraš umetnost?

Živiš v Evropi?

Želiš s svojo umetnostjo pomagati nekomu, ki ga je prizadela revščina?

Potrebujemo te!

Če te zanimajo aktualna družbena vprašanja, če si že slišal/-a za boj proti revščini in če si pripravljen/-a na pustolovščino, je ta projekt nalašč zate! Sodeluj v umetniškem partnerskem projektu, v katerega želimo vključiti študente fotografije in osebe, ki jih je prizadela revščina. Téma tega evropskega projekta je (NE)VIDNO. Ne odlašaj! Svoje izdelke lahko naložiš do 15. oktobra 2010.

Kaj?

Umetniški partnerski projekt je ena od ključnih dejavnosti evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti.

Zakaj?

Umetnost ne more odpraviti revščine, vendar lahko prizadetim vrne dostojanstvo in samozavest. Pomaga obnoviti družbene vezi. Življenje v negotovih razmerah ljudi prisili, da se osredotočijo na svoje osnovne potrebe. Za kulturne dejavnosti tako ni prostora. Če pa je nekdo izključen iz kulture, je odrinjen tudi na družbeni rob. S sodelovanjem v umetniškem projektu, z ustvarjanjem, posamezniki začutijo, da so vključeni v družbo. Prek kulturnih dejavnosti se uveljavijo kot ljudje. Omogočajo njihovo identiteto in pomagajo pri premagovanju sramu, ki je eden od razlogov za izoliranost.

Kdo?

Trojice - oblikovali jih bodo študent umetnosti, oseba, ki jo je prizadela revščina, in NVO (nevladna organizacija), in sicer v vsaki državi članici. Partnerji NVO bodo vzpostavili povezavo med študentom in osebo, ki prestaja revščino, omogočili njuno prvo srečanje in spodbujali nadaljnje sodelovanje med njima. Nato bo ta dvojica, študent in oseba, ki jo je prizadela revščina, med srečanji s fotografskim aparatom naredila nekaj posnetkov. Fotografije bodo nastajale v sodelovanju.

Umetniški odbor bo izbral približno petdeset posnetkov, ki bodo razstavljeni.

Kako?

Vse fotografije (ki izpolnjujejo izbirna merila) bodo na ogled na tem spletišču in na razstavi približno petdesetih fotografij v Bruslju, ki jo bodo odprli ob koncu novembra 2010. Pod vse fotografije se bosta podpisala oba avtorja. Če bo njuna fotografija izbrana, bo par postal prepoznaven na evropski ravni in prejel potrdilo o sodelovanju, razstavni katalog in razglednice, na katerih bo fotografija natisnjena.