Navigációs útvonal

Európai kreditátviteli és -gyűjtési rendszer (ECTS)

Miről is van szó?

Az európai kreditátviteli és -gyűjtési rendszer (ECTS) az oktatási programok megtervezését, bemutatását és megvalósítását, valamint a felsőoktatási végzettségek odaítélését segítő eszköz. Ha az ECTS-t a kimeneti követelményekre épülő képesítési keretrendszerekkel együtt alkalmazzák, az átláthatóbbá teszi az oktatási programokat és képesítéseket, valamint megkönnyíti a képesítések elismertetését.

Miért van erre szükség?

Azáltal, hogy összehasonlíthatóvá teszi az európai felsőoktatási rendszereket, az ECTS javítja az oktatás és a tanulás átláthatóságát a felsőoktatásban, és előmozdítja a tanulmányok elismertetését. A rendszer segítséget nyújt a tanterv összeállításához és a minőségbiztosításhoz, ezenkívül lehetővé teszi az elvégzett tanulmányok más intézményben való elismerését, így nagyobb hallgatói mobilitást és rugalmasabb tanmenetet biztosít.

Az európai kreditátviteli és -gyűjtési rendszer az európai felsőoktatás korszerűsítésének fontos eleme. Központi szerepet játszik a bolognai folyamatban, amely a nemzeti felsőoktatási rendszerek összehangolását célozza.

Hogyan működik a rendszer a gyakorlatban?

A részt vevő intézmények honlapjukon közzéteszik képzési katalógusukat, amely részletesen ismerteti az oktatási programokat és modulokat, az egyetemi szabályzatot és a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat.

A kurzusleírások bemutatják a kurzus elvégzésétől remélt tanulási eredményeket (azt, hogy a kurzus végén milyen ismeretek és készségek várhatók el a hallgatóktól), és meghatározzák a munkaterhelést (azt, hogy a hallgatók átlagosan mennyi idő alatt tudják felmutatni a kérdéses tanulási eredményeket). Valamennyi tanulási eredmény kreditekben van kifejezve: egy kredit általában 25–30 órányi tanulásnak felel meg, a hallgatók munkaterhelése pedig tanulmányi évekre lebontva 1500-1800 órának felel meg.

A kreditek gyűjtése és átvitele szempontjából az alábbi dokumentumok fontosak:

 

How can we help?