Oktatási és képzési területek (ISCED-F 2013)

Miről is van szó?

Az oktatás egységes nemzetközi osztályozási rendszerét (ISCED) az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete dolgozta ki annak érdekében, hogy az egységes és nemzetközileg elfogadott meghatározások megkönnyítsék a különböző országok oktatási statisztikáinak és mutatóinak összehasonlítását.

Kiknek szól ez?

Az ISCED keresőalkalmazásban szereplő, az egyes oktatási és képzési területekről részletes információkkal szolgáló kategóriákat elsősorban a felsőoktatásban, valamint a középfokú és a nem felsőfokú posztszekunder szakképzési programok és képesítések terén lehet hasznosítani.

Miért van erre szükség?

Az ISCED lehetővé teszi az oktatási statisztikai adatok egységes módon való gyűjtését, összeállítását és bemutatását.

Milyen listákra épül az ISCED-F keresőalkalmazás?

Az Európai Bizottság összeállított egy előzetes listát az ISCED 2013 keresőalkalmazásban szereplő, az egyes oktatási és képzési területekről részletes információkkal szolgáló kategóriákról, amely bemutatja a korábbi, az oktatási és képzési területekre vonatkozó (az 1997-es ISCED alapján kidolgozott FOET 1999) osztályozási rendszerrel fennálló összefüggéseket. Ezt a listát aztán kiegészítették a korábbi Erasmus-kódokkal.

Az UNESCO 2014 végéig átdolgozza és naprakésszé teszi az 1999-es FOET kézikönyvet „Az oktatás egységes nemzetközi osztályozási rendszere: Oktatási és képzési területek 2013 (ISCED-F 2013)” című dokumentum alapján. Az osztályozás megváltoztatása esetén a keresőalkalmazás annak megfelelően módosításra kerül.