Despre ce este vorba

HEInnovate este un instrument de autoevaluare destinat să le ofere instituțiilor de învățământ superior sfaturi și idei pentru o gestionare eficientă a schimbărilor instituționale și culturale.

Menționat pentru prima dată în martie 2011, în cadrul forumului universități-întreprinderi

English (en) , HEInnovate a luat naștere din nevoia de a defini conceptul și caracteristicile unei instituții de învățământ superior „antreprenoriale” și de a crea un cadru de referință pentru susținerea învățării și a creativității.

Despre ce este vorba

HEInnovate permite o evaluare independentă on-line a instituției, facultății, departamentului sau sectorului propriu, cu ajutorul unor afirmații care se referă la o serie de aspecte esențiale pentru activitatea și dezvoltarea unei instituții de învățământ superior antreprenoriale și inovatoare.

Autoevaluarea include șapte domenii sau aspecte:

  • conducere și guvernanță
  • capacitate organizatorică, persoane și stimulente
  • dezvoltarea spiritului antreprenorial prin metodele de predare și învățare
  • parcursuri profesionale pentru antreprenori
  • schimburi între universități și întreprinderi
  • internaționalizarea instituției
  • evaluarea impactului.

Fiecărui aspect îi corespund o serie de afirmații cărora utilizatorul le acordă o notă. Pentru a obține rezultate nu este nevoie să se noteze toate cele șapte aspecte. Utilizatorii le pot alege pe cele mai relevante.

Odată finalizată autoevaluarea, instrumentul indică pe loc punctele forte și slabe ale instituției și propune materiale didactice generate pe baza rezultatelor obținute.

Măsuri luate până în prezent

O serie de ateliere Heinnovate au fost organizate în diferite state membre ale UE. Țări din afara UE și-au manifestat, de asemenea, interesul pentru acest instrument. Având în vedere că cererea pentru organizarea de evenimente și ateliere a crescut în mod constant, a fost introdus un program complet de activități, dintre care unele sunt realizate în colaborare cu președințiile UE.

Până în iulie 2014, peste 450 de instituții utilizaseră HEInnovate, iar numărul continuă să crească.

În cadrul acordului de cooperare cu OCDE, unele țări din UE organizează seminare de strategie națională și își revizuiesc în profunzime politicile naționale.

Etapele următoare

La data de 18 noiembrie 2014, la un an de la lansare, a fost difuzată o nouă versiune a HEInnovate. Ea propune funcționalități mai performante, un nou conținut și un nou instrument, HEInnovate Challenge. Acesta le permite instituțiilor de învățământ superior să își împărtășească experiențele pornind de la cele șapte domenii menționate mai sus.

Pentru 2015 au fost prevăzute mai multe ateliere și evenimente, precum și publicarea de bilanțuri de către țările OCDE. Va fi lansat, de asemenea, un „kit pentru formare”, menit să asiste instituțiile care doresc să-și organizeze propriile evenimente. Continuăm să actualizăm și să îmbunătățim instrumentul pe baza observațiilor și sugestiilor utilizatorilor.

Comunitatea on-line HEInnovate crește în permanență și datorită altor platforme de socializare precum LinkedIn.

 

Informații suplimentare