Despre ce este vorba

Sistemul european de credite transferabile (ECTS) este un instrument care își propune să ajute la conceperea, definirea și punerea în practică a unor programe de studiu și la acordarea diplomelor de absolvire în învățământul superior. Utilizarea sistemului ECTS în combinație cu cadre de calificări bazate pe rezultate, favorizează transparența programelor și a calificărilor și facilitează recunoașterea calificărilor.

Motivație

ECTS permite compararea sistemelor de învățământ superior din Europa. Astfel, consolidează transparența predării și învățării și facilitează recunoașterea tuturor studiilor. De asemenea, contribuie la conceperea programelor de studii și la asigurarea calității și permite transferul de experiențe de învățare între diferite instituții, o mai mare mobilitate a studenților și parcursuri mai flexibile până la obținerea diplomei.

ECTS este strâns legat de modernizarea învățământului superior în Europa. Este vorba de un instrument esențial în procesul Bologna български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , al cărui obiectiv este de a obține o mai mare compatibilitate între sistemele naționale.

Cum funcționează

Instituțiile participante își publică pe internet cataloagele de cursuri, inclusiv descrieri detaliate ale programelor de studii, ale modulelor, ale regulamentelor universitare și ale serviciilor pentru studenți.

Descrierile cursurilor conțin „rezultatele învățării” (și anume, ce trebuie să cunoască, să înțeleagă și să fie capabili să facă studenții) și volumul de muncă (de exemplu, timpul de care studenții au nevoie în mod normal pentru a ajunge la aceste rezultate). Fiecare rezultat al învățării este exprimat sub formă de credite. Volumul de muncă variază între 1 500 și 1 800 de ore pe an universitar și un credit reprezintă, în general, 25-30 de ore de muncă.

O serie de documente facilitează transferul și acumularea de credite:

Informații suplimentare