Milyen célokat szolgál a referenciakeret?

A szakképzés európai minőségbiztosítási referenciakerete (EQAVET) viszonyítási eszköz, mely a tagállamokat hivatott segíteni abban, hogy – közösen elfogadott referenciaértékek alapján – szakképzési rendszereik folyamatos javítását előmozdítsák és figyelemmel kísérjék. Az elvárások értelmében a referenciakeret nemcsak a szakképzés színvonalának emelkedését segíti elő, hanem azt is, hogy a szakképzési rendszerek között kölcsönös bizalom épüljön ki, s ezáltal az egyes országok könnyebben fogadják és ismerjék el a más országokban és képzési rendszerekben elsajátított készségeket és kompetenciákat.

Az uniós országok a referenciakeret használata révén azt kívánják elérni, hogy a minőségbiztosítási rendszereik javítását célzó folyamat az összes érdekelt fél részvételével valósuljon meg. A folyamat a következő elemeket foglalja magában:

  • nemzeti minőségbiztosítási referenciapontok létrehozása;
  • tevékeny részvétel a megfelelő európai szintű hálózatban;
  • a minőségbiztosítási rendszerek javítását célzó nemzeti koncepciók kialakítása és a referenciakeret lehető legjobb használata.

Az EQAVET önkéntes alapon működő rendszer, melyet a minőségbiztosítással foglalkozó hatóságok és más szervek hivatottak igénybe venni.