Despre ce este vorba

Când pleacă să lucreze sau să își continue studiile în altă localitate din țara de origine sau în străinătate, studenții și lucrătorii ar trebui să poată obține rapid și ușor recunoașterea competențelor și a calificărilor de care dispun. Este un lucru esențial pentru îmbunătățirea nivelului de calificare și creșterea capacității de inserție profesională.

Uniunea Europeană a creat mai multe instrumente pentru a susține transparența și recunoașterea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor, astfel încât cetățenii să poată studia și lucra mai ușor în orice țară din UE.

Măsuri luate până în prezent

Au fost lansate o serie de inițiative în vederea asigurării unei mai mari transparențe și pentru simplificarea recunoașterii competențelor și calificărilor în Europa. Printre acestea se numără:

Consultare publică

În perioada 17 decembrie -15 aprilie 2014, Comisia Europeană a colectat opinii prin intermediul consultării on-line „Spațiul european pentru competențe și calificări

English (en) ". Consultarea a abordat problemele cu care se confruntă europenii în ceea ce privește recunoașterea competențelor și calificărilor pe teritoriul UE. Concluzia a fost că există o susținere puternică pentru măsurile de simplificare a instrumentelor europene de recunoaștere a competențelor și calificărilor, pentru ca acestea să fie mai coerente și mai ușor de utilizat și pentru a garanta că se pune mai mult accent pe nevoile elevilor, studenților, lucrătorilor și angajatorilor.

 

Informații suplimentare