Miről is van szó?

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal közösen munkálkodik a tagállami oktatási rendszerek továbbfejlesztésén. Noha saját oktatási és képzési rendszereik megszervezéséért és az oktatás, illetve képzés tartalmának kialakításáért az egyes tagországok maguk felelősek, hasznos, ha az uniós tagállamok együttműködnek egymással azokban a kérdésekben, amelyek mindannyiuk számára jelentőséggel bírnak. Az Európai Bizottság alapvetően kétféle módon támogatja a tagországok erőfeszítéseit:

  • Szorosan együttműködik a tagállami döntéshozókkal, segítséget nyújtva számukra iskolapolitikájuk és oktatási rendszereik továbbfejlesztéséhez. Információkat gyűjt és elemez a témában, ezeket a tagországok rendelkezésére bocsátja, és ösztönzi, hogy az iskolapolitikával foglalkozó tematikus munkacsoportok keretében a felek megosszák egymással bevált módszereiket.
  • Az Erasmus+ program révén minden évben több millió eurót ruház be iskolai csereprogramokkal, iskolafejlesztéssel, az iskolai oktatásban dolgozó szakemberek képzésével, tanárasszisztensi programokkal és sok más tevékenységgel kapcsolatos projektekbe.

Kiemelt területek

Az uniós tagországok oktatási miniszterei az alábbi célkitűzések megvalósítását tekintik kiemelten fontosnak:

Az Európai Bizottság rendszeresen készít tanulmányokat abból a célból, hogy nyomon kövesse a kiemelt célok megvalósítása terén Európa-szerte elért előrehaladást.

2012-ben a Bizottság meghirdette a „Gondoljuk újra az oktatást” elnevezésű kezdeményezést, arra ösztönözve a tagállamokat, tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy a fiatalok elsajátíthassák a munkaerőpiacon szükséges készségeket és kompetenciákat. A javaslatcsomag a tanári szakma támogatásárólpdf szóló háttérdokumentumok mellett szakpolitikai útmutatást is tartalmaz a kulcskompetenciák alapoktatás és -képzés során történő felmérésénekpdf tárgyában (szakirodalmi szemle pdf). 

További információk

Uniós jogszabályok/kezdeményezések