Miről is van szó?

Az Európa 2020

български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , az EU átfogó növekedési stratégiája arra irányul, hogy ösztönözze az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést

български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) . A stratégia megvalósítása szempontjából kulcsfontosságú az ún. alapkészségek – az írni és olvasni tudás, a számolási készség, valamint a tudományos és műszaki ismeretek – fejlesztése.

Miért van erre szükség?

Az írni és olvasni tudás, a számolási készség, valamint a tudományos és műszaki ismeretek alapozzák meg a többi készség és ismeret elsajátítását, ezen túlmenően pedig a munkaerő-piaci elhelyezkedés és a társadalmi befogadás

български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) szempontjából is nélkülözhetetlenek. Európában a fiataloknak hozzávetőleg 20%-a nem sajátította el a szükséges alapkészségeket az írni és olvasni tudás, illetve a matematikai, a tudományos és a technikai ismeretek tekintetében.

Ezeknek a készségeknek a jelentőségét tovább növeli az a tény, hogy a digitális forradalom következtében az írás és az olvasás új útjai nyílnak meg előttünk, és egyre változatosabbá válnak a rendelkezésünkre álló információforrások. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a szakképzett munkaerő iránti kereslet

български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) továbbra is magas a technológia- és kutatásintenzív ágazatokban.

Milyen lépésekre került sor eddig?

2010-ig az európai uniós szinten végzett munka központi törekvése az volt, hogy növekedjen a matematikai, természettudományos és műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek, köztük is elsősorban a nők száma. 2010-ben az uniós tagországok miniszterei kidolgozták az alapkészségek terén megvalósítandó európai szakpolitikai együttműködés menetrendjét. A menetrend megvalósításának nyomon követése céljából megalakult a matematikával, természettudományokkal és technológiával foglalkozó tematikus munkacsoport

English (en) . A csoport a döntéshozóknak hivatott segítséget nyújtani olyan szakpolitikák kifejlesztéséhez, melyek célja, hogy ezeken az oktatási területeken javuljon a tanulmányi eredmények általános szintje

български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) és a diákok, különösen a gyenge teljesítményt mutató tanulók hozzáállása.

Létrejött a szövegértési készséggel foglalkozó magas szintű szakértői csoport is, melynek keretében európai egyetemi oktatók és szakpolitikusok azon dolgoznak, hogy feltérképezzék, milyen szövegértési készségekkel rendelkezik a lakosság Európa-szerte, azonosítsák az aktuális szükségleteket és követelményeket, és meghatározzák, milyen módszerek segítségével lehet a leghatékonyabban előrelépést elérni.

Zárójelentésében a szövegértési készséggel foglalkozó magas szintű szakértői csoport

pdf

(4.26 Mb)

English (en) kiemeli, hogy a szövegértés nélkülözhetetlen készség a XXI. században. A dokumentum arra is rámutat, mennyire fontos, hogy a politikusok magukénak érezzék ezt az ügyet, és együttműködést tanúsítsanak annak érdekében, hogy tényleges előrelépést lehessen elérni, és hogy folytatódjon a gazdasági növekedés.

Melyek a soron következő lépések?

2020-ra 15% alá kell csökkenteni azoknak a 15 éves fiataloknak az arányát

български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , akiket az alapkészségek tekintetében a PISA-felmérések a gyengén teljesítők kategóriájába sorolnak. A 2012. évi PISA-felmérések azt mutatták, hogy az európai diákok 22,1%-a teljesített gyengén a matematika, 17,8%-uk az olvasás, 16,6%-uk pedig a természettudományok terén.

Az Európai Bizottság 2014 februárjában létrehozta az írni-olvasni tudás fejlesztését célzó tagállami szervezetek szakpolitikai hálózatát. A hálózat egyebek mellett tájékoztatással, bevált módszerek átadásával és átvételével, valamint kampányok és kezdeményezések szervezésével törekszik arra, hogy elősegítse az európaiak körében az írni-olvasni tudás fejlődését.

 

További információk