Navigacijski put

Rani prekid školovanja

U čemu je problem?

Rani prekid školovanja povezuje se s nezaposlenošću, socijalnom isključenošću i siromaštvom. Postoji mnogo razloga zbog kojih neki mladi ljudi prerano odustaju od obrazovanja i osposobljavanja: osobni ili obiteljski problemi, poteškoće u učenju ili teška društveno-gospodarska situacija. Važni su čimbenici i način uređenja obrazovnog sustava te okolina.

Budući da ne postoji jedinstven razlog za rani prekid školovanja, nema jednostavnih odgovora. Politike za smanjenje broja slučajeva ranog prekida školovanja moraju obuhvatiti niz okidača i objediniti obrazovnu i socijalnu politiku, rad s mladima i aspekte povezane sa zdravljem, primjerice uzimanje droga ili mentalne i emocionalne probleme.

Što je dosad učinjeno?
  • Države članice EU-a obvezale su se do 2020. smanjiti prosječni udio učenika koji rano prekidaju školovanje na manje od 10 %;
  • U lipnju 2010. ministri obrazovanja sporazumjeli su se oko okvira usklađenih, sveobuhvatnih politika temeljenih na dokazima s ciljem suzbijanja ranog prekida školovanja. Surađivat će i razmjenjivati najbolje prakse i znanje o učinkovitim načinima rješavanja problema ranog prekida školovanja;
  • Radna skupina za rani prekid školovanja, koju čine kreatori i provoditelji politika iz gotovo svih država članica EU-a, kao i Norveške, Islanda i Turske, od 2011. do 2013. razmotrila je primjere dobre prakse u Europi i razmijenila iskustva u smanjenju broja slučajeva ranog prekida školovanja. Skupina je izradila konačno izvješćepdf(800 kB) Odaberi prijevod prethodne poveznice  u kojem je navedeno 12 ključnih poruka za kreatore politika, koje su pretvorene u praktične alate u obliku kontrolnog popisa sveobuhvatnih politika te priloga s praktičnim primjerima iz nekoliko država članica EU-a koji potcrtavaju te ključne poruke.
  • Komisija je u ožujku 2012. organizirala konferenciju o politikama za smanjenje broja slučajeva ranog prekida školovanja. Godinu dana kasnije u osam država članica EU-a revidiran je razvoj politika o ranom prekidu školovanja.
  • Radna skupina za školsku politiku (2014. – 2015.) sastavila je političke porukepdf(574 kB) Odaberi prijevod prethodne poveznice  u kojima su utvrđeni ključni uvjeti za provedbu sveobuhvatnog pristupa suzbijanju ranog prekida školovanja. Sastavljen je i internetski europski paket alata za škole koji kreatorima politika i obrazovnim djelatnicima nudi mnoštvo resursa i praktičnih primjera učinkovitih praksi kojima se promiče obrazovni uspjeh i sprječava raio prekida školovanja.
  • Vijeće je 2015. donijelo zaključke o smanjenju ranog prekida školovanja i promicanju uspjeha u školi.
Što je sljedeće?

U okviru radne skupine o politici školstva nastavit će se suradnja među državama članicama EU-a.

 

How can we help?