Koja je uloga EU-a u promicanju jezika?

Europska komisija jako se zalaže za promicanje učenja jezika i jezične raznolikosti diljem Europe u cilju poboljšanja osnovnih jezičnih vještina.

Ona surađuje s vladama država članica kako bi se postigao ambiciozan cilj: omogućavanje građanima da mogu komunicirati na dva druga jezika osim materinjeg. Taj „cilj iz Barcelonepdf” utvrdili su čelnici država i vlada država članica 2002. 

Komunikacijom iz 2008. pod nazivom „Višejezičnost: prednost Europe i zajedničko opredjeljenje” utvrđene su aktivnosti Komisije u tom području. Prioriteti su sljedeći:

  • pomoć zemljama EU-a u razvoju novih obrazovnih alata kako bi se osiguralo da učenici po završetku obrazovanja imaju bolje jezične vještine

  • prikupljanje podataka radi praćenja napretka u poučavanju i učenju jezika kako bi se potaklo vladanje više od jednim jezikom u cilju poboljšanja izgleda za zapošljavanje i omogućavanja ljudima da se kreću unutar EU-a

  • nagrađivanje inovacija u području poučavanja i učenja jezika

Zašto je to potrebno?

Težnjom Europske unije da bude ujedinjena u raznolikosti podupire se cjelokupan europski projekt. Skladnim istovremenim postojanjem brojnih jezika u Europi to se utjelovljuje. Jezici mogu predstavljati mostove među narodima jer nam omogućuju pristup drugim zemljama i kulturama te bolje međusobno razumijevanje.

Uloga vještina u stranim jezicima sve je važnija u izgledima za zapošljavanje mladih ljudi, a omogućuje im i rad u inozemstvu. Strani jezici su i važan čimbenik u konkurentnosti – niska razina jezičnih vještina često je uzrok gubitka ugovora za poduzeća, a ona sprječava radnike da traže zaposlenje u inozemstvu.

Unatoč tome, previše Europljana i dalje završava obrazovanje bez praktičnog znanja drugog jezika, što predstavlja još jedan razlog za poboljšanje učinkovitosti poučavanja i učenja jezika.

Što se poduzima?

Europska komisija na te je potrebe odgovorila sljedećim aktivnostima:

Komisija podržava te aktivnosti na sljedeće načine:

Naposljetku, u okviru novog programa Erasmus+ nude se nove prilike za mlade da usavrše svoje jezične vještine učenjem i osposobljavanjem u inozemstvu.