O čemu se radi?

Znakovni jezici važan su dio višejezičnosti Europe. Temelje se na vizualnim znakovima, a u gramatici, strukturi, sintaksi i leksiku jednako su bogati kao i govoreni jezici. Općenito govoreći, za svaki govoreni jezik u Europskoj uniji (EU) postoji odgovarajući znakovni jezik.

Teško je procijeniti točan broj osoba u EU-u koje se koriste znakovnim jezikom zbog nedostatka pouzdanih podataka.

Otprilike jedna od 1 000 osoba, odnosno oko 500 000 osoba diljem EU-a, koristi se nacionalnim znakovnim jezikom kao svojim prvim jezikom. Ostali, kao što su obitelj i prijatelji gluhih i nagluhih osoba, koriste ga kao drugi ili treći jezik.

Zašto je to potrebno?

Europska komisija želi, kako bi se osiguralo njihovo uključivanje u europsko društvo, gluhim osobama omogućiti:

  • da koriste znakovni jezik kao službeno sredstvo komunikacije u svojoj zemlji
  • da imaju pristup obrazovanju
  • da imaju pristup zaposlenju

Što je dosad učinjeno?

Kako bi se gluhim osobama omogućilo da rade i uče na jeziku koji njima odgovara, Komisija zajedno s Europskim parlamentom promiče znakovni jezik i podupire mjere kojima bi on dobio službeni status.

Među inicijativama su:

  • Dicta-Sign, trogodišnji istraživački projekt pod pokroviteljstvom EU-a za pristupačniju komunikaciju na internetu za gluhe korisnike znakovnog jezika,
  • SignSpeak, inovativna inicijativa za poboljšanje komunikacije između osoba koje komuniciraju znakovnim jezikom i zajednice osoba oštećenog sluha s pomoću vizualne tehnologije tumačenja znakovnog jezika.

Što je sljedeće?

Komisija će nastaviti podupirati inicijativu za potporu uključivanja osoba oštećenog sluha i osoba koje komuniciraju znakovnim jezikom u društvo suradnjom s mjerodavnom skupinama i organizacijama te programom Erasmus+

 

Saznajte više