Za kaj gre

Ponovni razmislek o izobraževanju je pobuda iz leta 2012 za prenovo izobraževalnih sistemov v EU, da bi izpolnili vedno večje potrebe po znanju in usposobljenosti delavcev ter zmanjšali brezposelnost.

Pobuda se osredotoča na tri vidike prenove:

  • kakovost
  • dostopnost 
  • financiranje

Cilji prenove so:

  • dvigniti raven temeljnih spretnosti
  • spodbujati vajeništvo
  • spodbujati podjetniške veščine
  • izboljšati znanje tujih jezikov

Zakaj je potrebno

Izobraževalni sistemi se morajo prilagoditi spremembam na trgu dela in novim zahtevam po znanju in spretnostih, da bi lahko izpolnili predvidoma večje potrebe v naslednjem desetletju.

Kljub obsežnemu vlaganju se izobraževalni sistemi v številnih državah EU neuspešno spopadajo s temi izzivi, države EU pa ne dosegajo cilja dobrega znanja dveh tujih jezikov ob koncu šolanja.

Zato je bistveno, zlasti zaradi varčevalnih ukrepov po vsej EU, da se sredstva za izobraževanje razdelijo učinkovito in uspešno.

Dosedanji ukrepi

Po vsej EU je bila opravljena obsežna raziskava za določitev meril za pripravo politike na podlagi dejstev

български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Svet je po pobudi o ponovnem razmisleku o izobraževanju in analizah po državah sprejel sklepe o naložbah v izobraževanje in usposabljanje.

Kaj sledi

Evropska komisija bo nadaljevala z ukrepi in razpravami, ki bodo zagotovili, da izobraževalni sistemi do leta 2020 uvedejo nove metode poučevanja in učenja, ki bodo dijakom in študentom omogočile, da pridobijo znanja in spretnosti, potrebna za zaposlitev.

Pobude vključujejo:

 

Več informacij