O čemu se radi?

Inicijativa za promišljanje o obrazovanju pokrenuta je 2012. radi reforme obrazovnih sustava u EU-u kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za većom razinom vještina i smanjila nezaposlenost.

Inicijativa je usmjerena na tri područja koja je potrebno reformirati:

  • kvaliteta,
  • dostupnost, 
  • financiranje.

Reforme trebaju biti osmišljene tako da se ostvare sljedeći ciljevi:

  • povećanje osnovnih razina vještina,
  • promicanje naukovanja,
  • promicanje poduzetničkih vještina,
  • poboljšanje znanja stranih jezika.

Zašto je to potrebno?

Budući da se tržišta rada i potrebe za vještinama mijenjaju, obrazovni sustavi moraju se prilagoditi radi odgovora na sve veću potražnju koja se očekuje tijekom sljedećeg desetljeća.

Unatoč raširenom ulaganju, obrazovni sustavi u nekoliko država članica EU-a i dalje ne mogu odgovoriti na te izazove, a države članice EU-a nisu ni izbliza ostvarile cilj prema kojem bi učenici na završetku školovanja trebali tečno govoriti dva strana jezika.

Stoga je ključno, a posebice uzimajući u obzir aktualne mjere štednje u EU-u, učinkovito rasporediti obrazovne resurse.

Što je dosad učinjeno?

Provedena je opsežna analiza po državama na razini EU-a kako bi se uspostavila čvrsta mjerila za razvoj politika na temelju konkretnih dokaza

български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Vijeće se nadovezalo na inicijativu za promišljanje o obrazovanju i pojedinačne analize po državama svojim zaključcima o ulaganju u obrazovanje i osposobljavanje.

Što je sljedeće?

Europska komisija i dalje će poduzimati mjere i poticati raspravu kako bi se osiguralo uvođenje novih metoda učenja i poučavanja u obrazovne sustave do 2020. koji će im omogućiti da studenti steknu prave vještine za zapošljavanje.

Među inicijativama su:

 

Saznajte više