Despre ce este vorba

Consiliul European de la Barcelonapdf, din martie 2002, a lansat un apel la acțiune pentru „îmbunătățirea stăpânirii competențelor de bază, în special prin predarea a cel puțin două limbi străine începând de la o vârstă foarte fragedă” și pentru stabilirea unui indicator al competenței lingvistice. De atunci, Comisia a sprijinit eforturile de elaborare a politicii privind învățarea limbilor străine și a indicatorilor de rezultate.

Sondajul european privind competențele lingvistice, realizat în perioada 2011-2012pdf (în 14 state membre ale UE) a arătat că:

  • 42% din elevii de 15 ani au atins nivelul B1/B2 („utilizator independent”) din Cadrul european comun de referință pentru limbi, în prima lor limbă străină
  • 25% au atins acest nivel într-o a doua limbă străină
  • 14% dintre elevi nu au cunoștințe de bază în nicio limbă.

Într-un raport recent se confirmă că învățarea limbilor străine rămâne, în continuare, inadecvată în multe țări.

Potrivit concluziilor Consiliului privind multilingvismul și dezvoltarea competențelor lingvisticepdf publicate în 2014, țările UE s-au angajat ferm să consolideze eficiența predării limbilor străine în școli.

Măsuri luate până în prezent

În perioada 2011-2013, grupul de lucru tematic privind limbile în educație și formare English (en) s-a concentrat pe mijloacele de ameliorare a rezultatelor învățării limbilor străine. După ce a realizat o analiză comparativă, acest grup a publicat un raport privind metodele inovatoare, susținute științific, de accelerare a învățării limbilor străine pdf(1.34 Mb) English (en) . Raportul abordează două teme principale:

  • învățarea integrată a conținutului și a limbii (CLIL)
  • învățarea limbilor străine cu ajutorul calculatorului (CALL).

Raportul prezintă și rezultatele proiectului ICT-Rev, consacrat unor noi metode de predare a limbilor străine.

Măsurile destinate îmbunătățirii predării limbilor străine trebuie să meargă mână în mână cu eforturile de elaborare a unor metode moderne de evaluare, de care multe sisteme de învățământ duc lipsă.

Capacitatea de a comunica în mai multe limbi face parte din competențele esențiale pentru a răspunde cerințelor de pe piața muncii български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) Gaeilge (ga) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) . La fel ca și alte competențe transferabile, aceasta consolidează competitivitatea cetățenilor și a economiei. Bazându-se pe experiența acumulată cu Cadrul european comun de referință pentru limbi, specialiștii în predarea limbilor străine participă, începând din septembrie 2014, la grupul de lucru „Educație și formare 2020” English (en) , contribuind la elaborarea cadrelor de competențe digitale și antreprenoriale.

Trebuie să știm cu certitudine care sunt competențele lingvistice cerute pe piața muncii pentru a putea elabora măsurile necesare astfel încât predarea, învățarea și evaluarea să țină cont de aceste nevoi și să se centreze pe obținerea de rezultate corespunzătoare.

Etapele următoare