Miről is van szó?

Az Európai Unió támogatja olyan eszközök kifejlesztését, amelyek segítségével könnyebben meg lehet érteni, hogyan működnek az egyes uniós országok felsőoktatási rendszerei, és amelyek ezáltal megkönnyítik az uniós polgárok számára, hogy másik uniós országban folytassanak külföldi tanulmányokat.

Miért van erre szükség?

Minél átláthatóbb a felsőoktatási intézményi rendszer, annál könnyebben tudják a diákok és a kutatók kiválasztani, melyik intézményben kívánnak tanulni, illetve dolgozni. Az átláthatóság az intézmények számára is előnyös: a hozzáférhető és összehasonlításra alkalmas információk közzététele segíti őket abban, hogy meghatározzák saját helyüket a többi intézményhez képest, illetve hogy jobb fejlesztési stratégiákat dolgozzanak ki, színvonalasabban működjenek, és jobb teljesítményt mutassanak fel. Az átláthatóság javítása a szakpolitikai döntéshozók számára is hasznos, amikor stratégiai döntéseket kell hozniuk a felsőoktatási rendszerek reformjáról.

Milyen lépésekre került sor eddig?

Az Európai Unió egy sor gyakorlati eszköz kifejlesztését támogatja annak érdekében, hogy javítsa a felsőoktatás átláthatóságát. Ezek közé az eszközök közé tartoznak többek közt a következők:

Újabb fejlemény, hogy az Európai Unió támogatja az alábbi eszközök kifejlesztését: