Što je to?

Bolonjski proces predstavlja zajednički projekt u koji su napor uložili tijela javne vlasti, sveučilišta, učitelja i studenata zajedno s udrugama dionika, poslodavcima, agencijama za osiguranje kvalitete, međunarodnim organizacijama i institucijama, uključujući Europsku komisiju.

Glavni ciljevi su:

Zašto je to potrebno?

Sustavi obrazovanja i osposobljavanja u Europi znatno se razlikuju te je Europljanima stoga oduvijek bilo teško primjenjivati kvalifikacije iz jedne države pri prijavi za posao ili tečaj u drugoj. Veća kompatibilnost između obrazovnih sustava studentima i tražiteljima posla olakšava selidbu unutar Europe.

Istovremeno je Bolonjskom reformom povećana konkurentnost i privlačnost europskih sveučilišta i visokih škola u ostatku svijeta.

U okviru Bolonjskog procesa podržana je modernizacija sustava obrazovanja i osposobljavanja kako bi se osiguralo da će oni ispuniti potrebe promjenjivog tržišta rada. To je važno jer raste udio poslova koji zahtijevaju visoko razvijene vještine, a povećava se potražnja za inovacijama i poduzetništvom Deutsch (de) English (en) français (fr)

Što je dosad učinjeno?

Postignut je veliki napredak pri provedbi reformi, kao što je vidljivo iz redovitih izvješća.

U svibnju 2015. u Yerevanu ministri obrazovanja utvrdili su četiri ključna prioriteta za budućnost, a to su:

  1. poboljšanje kvalitete i relevantnosti poučavanja i učenja;
  2. poticanje zapošljivosti diplomiranih studenata tijekom njihova radnog vijeka;
  3. poboljšanje uključivosti sustava;
  4. provedba dogovorenih strukturnih reformi.

Tko su članovi?

 Popis država koje sudjeluju dostupan je na web-mjestu projekta EHEA.