Navigacijski put

Prilike za učenike, pripravnike i vježbenike

O čemu se radi?

Programom Erasmus+ učenicima, pripravnicima i vježbenicima u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pružaju se mogućnosti stjecanja radnog iskustva u inozemstvu, pri čemu mogu steći nove vještine ili naučiti nov jezik.

Radnim praksama u inozemstvu poboljšava se zapošljivost i može se olakšati prelazak iz sustava obrazovanja i osposobljavanja prema zaposlenju. Istovremeno se osnažuje suradnja na europskoj razini u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Što to obuhvaća?

Učenici u programima strukovnog obrazovanja mogu ići kao pripravnici ili vježbenici u inozemstvo, gdje će raditi:

  • u poduzeću,
  • na radnom mjestu kao što je javna ili nevladina organizacija,
  • u instituciji za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, s razdobljima učenja temeljenog na radu u nekom poduzeću.

Pripravnički staž ili naukovanje mogu trajati od dva tjedna do godinu dana. Priprema je sastavni dio aktivnosti i može obuhvaćati tečajeve jezika (putem jezične potpore na internetu u okviru programa Erasmus+), kao i kulturološku i praktičnu pripremu.

Tko može sudjelovati?

Institucije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje iz zemalja sudionicapdf Odaberi prijevod prethodne poveznice  koje mogu, ali ne moraju imati akreditaciju u okviru povelje za mobilnost u SOO-u, mogu se prijaviti u ime svojih učenika. Nositelji povelje o mobilnosti u SOO-u od 2016. imat će mogućnost pojednostavnjene prijave za program Erasmus+ – Ključnu aktivnost 1: Mobilnost učenika i osoblja u SOO-u.Strukovno obrazovanje i osposobljavanje

 

How can we help?