/education/file/european-day-languages-logo1jpg_hueuropean-day-languages-logo1.jpg

European Day of Languages

Miről is van szó?

Minden év szeptember 26-án megünnepeljük a Nyelvek Európai Napját. Ez a nap Európa nyelvi sokszínűségét állítja reflektorfénybe. Mi alkotja ezt a nyelvi kaleidoszkópot? Nos, nem kevesebb, mint:

  • 200-nál is több európai nyelv,
  • 24 hivatalos uniós nyelv,
  • mintegy 60 regionális, illetve kisebbségi nyelv,
  • továbbá a világ más tájairól származó emberek által beszélt sok más nyelv.

Miért ünnepeljük meg ezt a napot?

A Nyelvek Európai Napja kiváló alkalmat ad arra, hogy:

  • tudatosítsuk az emberekben, milyen változatos az Európában beszélt nyelvek palettája,
  • előmozdítsuk a kulturális és nyelvi sokszínűséget,
  • arra ösztönözzük a polgárokat, hogy életkoruktól függetlenül tanuljanak idegen nyelveket, idegennyelv-tudás birtokában ugyanis könnyebb másokkal kapcsolatba lépni és kommunikálni, állást találni, illetve eredményesen vállalkozni.

Kik hívták életre és kik ünneplik meg ezt a napot?

Szeptember 26-át az Európai Bizottság és az Európa Tanács nyilvánította a Nyelvek Európai Napjának. Az Európa Tanácsban 47 ország képviselteti magát, melyekben összesen 800 millió európai polgár él. A rendezvénysorozatban számos nyelvi és kulturális intézet, szövetség, egyetem és mindenekelőtt nagyon sok iskola vesz részt. A Nyelvek Európai Napját először 2001-ben – a nyelvek európai évében – hirdettük meg Európában, és azóta is minden évben megünnepeljük.

Milyen eseményekre kerül sor az alkalomból Európa-szerte?

Nyelvórákra, játékokra, beszélgetésekre, konferenciákra, rádióműsorokra, vetélkedőkre… – és a sort még hosszan folytathatnánk. A Nyelvek Európai Napján, illetve a szeptember 26-át megelőző és követő hetekben Európa-szerte rengeteg érdekes program közül lehet válogatni.
2017-ben ünnepelje velünk Ön is a Nyelvek Európai Napját! Az egyes országokban megrendezésre kerülő eseményekről itt olvashat részletesebben: