Navigációs útvonal

Munkaerőpiacok

A munkaerőpiacok alapvető szerepet játszanak az EU gazdaságának jelenlegi és jövőbeni versenyképessége szempontjából, ezért kiemelkedően fontos az uniós tagállamok munkaerő-piaci helyzetének tanulmányozása.

07/05/2009

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság feladata, hogy az EU munkaerőpiacait mikro- és makroszinten elemezze és értékelje, valamint tanácsadást biztosítson a vonatkozó szakpolitikai döntések meghozatalához. Ezenfelül figyelemmel kell kísérnie a munkaerőpiacok, illetve a munkaerővel kapcsolatos költségek alakulását, a munkajövedelmek adóztatását és a munkaerőpiaci intézmények reformjait.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság ezen tevékenységével – a növekedési és munkahelyteremtési stratégia (lisszaboni stratégia) jegyében – a munkaerőpiacokkal és társadalombiztosítási rendszerekkel kapcsolatos uniós szakpolitikák hatékonyságát szolgálja.

Munkája során főként az alábbi témaköröket vizsgálja:

  • Munkaerő-piaci problémák, ideértve a béreket, a munkajövedelmek adóztatását és a munkához kapcsolódó ösztönzőket (adózási és juttatási rendszerek);

  • Munkaerőpiaci reformok, különösen a reformok átfogó hatásának értékelése a makrogazdasági teljesítmény szempontjából. Például hatásuk a kiigazítási képességre és valószínű hozzájárulásuk a munkaerő felhasználásának növelésére és a gazdasági rugalmasság javítására.

A főigazgatóság mindkét területen módszeresen felügyeli, figyelemmel kíséri és értékeli valamennyi tagállam munkaerő-piaci helyzetének alakulását. Ezenfelül ad hoc tanulmányokat készít, és sajátos témákat vizsgál, hozzájárulva ezáltal a munkaerőpiachoz kapcsolódó szakpolitikai eszmecsere és fellépés formálásához.

A munkaerőpiacok felügyeletéhez biztosít hatékony keretrendszert a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság által létrehozott széleskörű adatbázis (LABREF), amely a 2000 óta megvalósított fontosabb reformokról tájékoztat. Az adatbázis elkészítését a Gazdaságpolitikai Bizottsághoz kapcsolódó Munkaerő-piaci Munkacsoport tagállami szakértői segítették.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése