Življenje evra

Kovanci in bankovci ne trajajo večno. Imajo omejeno življenjsko dobo od zasnove prek izdelave, pa do uporabe in odstranjevanja. Tukaj je razloženo, kako poteka ta življenjski krog, in kdo je zanj odgovoren.

Evro: ena valuta z mnogimi podobami

Kakšni evrokovanci in bankovci obstajajo in kdo jih dela?
Evropska centralna banka in centralne banke v državah evroobmočja odločajo, kdaj bodo šli v tisk novi bankovci.
Nacionalni organi so zadolženi za kovance.
KOVANCI IN DRŽAVE
Iz katere države prihajajo posamezne podobe evrokovancev? Misli naglo, odzivaj se hitro.

Bankovci

Kot boš videl, imajo vsi bankovci iste vrednosti v vseh državah enako podobo.

Evrobankovec za 10 € ima torej enako podobo, pa naj bo natisnjen v Španiji, Italiji ali Sloveniji.

Podobe evrobankovcev so bile izbrane prek natečaja ob uvedbi evra. Če pogledaš podobe, lahko vidiš, da predstavljajo različne arhitekturne sloge v Evropi skozi obdobja – večinoma mostove in okna.

Bankovci vsebujejo tudi več varnostnih elementov za preprečevanje kopiranja ali "ponarejanja". Varnostni elementi med drugim vključujejo kovinsko nitko in hologram.


Kovanci

Evrokovanci po Evropi niso povsod enaki.

Skupna stran evrokovancev

Ena stran evrokovancev je v vseh državah enaka – ta se imenuje skupna stran. Skupna stran evrokovancev in centov prikazuje različne zemljevide Evropske unije.

Druga stran ima različno podobo glede na to, katera država je izdala kovanec – ta se imenuje nacionalna stran.
Podobe nacionalnih strani kovancev so zelo različne, navadno pa prikazujejo kak vidik državne zgodovine, umetnosti ali narave in podobne teme.

Evro: tiskanje in kovanje

BankovciSESTAVLJANKA BANKOVEC
Sestavi koščke posameznega evrobankovca.

Evropska centralna banka odloča, kdaj je treba natisniti nove bankovce.

Nacionalni organi so zadolženi za kovanje kovancev. Nove evrobankovce je treba tiskati redno, da se izpolnijo povečane potrebe po gotovini in zamenjajo poškodovani ali izrabljeni bankovci, ki so bili vzeti iz obtoka. Vsaka nacionalna banka evroobmočja sodeluje pri izdelavi novih bankovcev. Seveda pa so vsi evrobankovci razen serijskih številk popolnoma enaki ne glede na to, katera banka jih izdeluje; samo kovanci imajo nacionalne strani.

Decembra 2011 je bilo v obtoku skoraj 15 milijard bankovcev v vrednosti več kot 880 milijard EUR.


Kovanci

Evropska centralna banka odobri količino evrskih kovancev, ki jih lahko izda posamezna država območja evra. Vsaka država nato izdela svoje kovance z različnimi nacionalnimi motivi na eni strani.

Pri izdelavi evrokovancev najprej iz kovinske plošče iztisnejo okrogel kovinski surovec. Ta surovec nato segrejejo in s tem zmehčajo – in kovance za 1, 2 in 5 centov prevlečejo z bakrom. Surovce nato stisnejo med dve "kovni matrici", ki odtisneta podobo evrokovanca na površino surovca. Pri kovancih za en in dva evra, ki so izdelani iz dveh kovin različnih barv, ti kovini stisnejo skupaj istočasno, ko odtisnejo podobo na površino. Zdaj so kovanci pripravljeni za uporabo. Izdelava kovancev se imenuje "kovanje".

Kaj se zgodi s starimi evrobankovci in kovanci?

Kovanci in bankovci ne trajajo večno. Lahko se poškodujejo, izrabijo ali izgubijo. Poškodovane in izrabljene bankovce je treba torej najti in zamenjati.

Bankovci se izrabijo mnogo hitreje od kovancev, ker so narejeni iz mehkejših materialov in ne iz trde kovine. Praviloma bankovec zdrži samo eno leto in pol do dve leti.

Organizacije, ki se veliko ukvarjajo z denarjem, na primer banke, vračajo poškodovane in izrabljene bankovce v nacionalne centralne banke v posameznih državah EU. Zneske in posamezne vrednosti teh bankovcev sporočijo Evropski centralni banki, ki poskrbi za tiskanje potrebnih nadomestnih bankovcev. Kovanci so trpežnejši in zdržijo po več desetletij.

Če se najdejo poškodovani kovanci, se vrnejo v nacionalno centralno banko ali v državno kovnico, kjer jih s posebnimi stroji obdelajo in označijo, da so poškodovani. Tako jih ni mogoče ponovno uporabljati in se prodajo kot odpadna kovina. Z odobritvijo Evropske centralne banke nato nacionalne banke, če je potrebno, izdajo nove, nadomestne kovance.