Viaţa unui euro

Monedele şi bancnotele nu pot fi folosite la nesfârşit. Ele au o viaţă limitată de la concept grafic şi producţie până la utilizarea şi eliminarea lor. Aici veţi găsi informaţii despre gestionarea ciclului de viaţă, precum şi despre responsabilii cu această activitate.

Euro: o monedă cu multe designuri

Aşadar, ce tipuri de monede şi de bancnote euro există şi cine le fabrică?
Ei bine, Banca Centrală Europeană împreună cu băncile centrale ale ţărilor din zona euro decid momentul în care se vor tipări mai multe bancnote.
Autorităţile naţionale sunt responsabile cu monedele.
MONEDE ŞI ŢĂRI
Din ce ţară provine fiecare design al monedei euro? Gândeşte repede, reacţionează rapid.

Bancnotele

După cum veţi vedea, toate bancnotele euro cu aceeaşi valoare au acelaşi design în toate ţările.

Astfel, o bancnotă de 10 € are acelaşi design, indiferent dacă este tipărită în Spania, în Italia sau în Slovenia.

Designurile bancnotelor euro au fost alese în urma unui concurs desfăşurat la lansarea monedei euro. Dacă te uiţi la designuri, vei observa că ele reprezintă diferitele stiluri arhitecturale care s-au manifestat în Europa de-a lungul secolelor, majoritatea fiind poduri şi ferestre.

De asemenea, bancnotele conţin mai multe elemente de siguranţă care împiedică „falsificarea” sau copierea lor. Aceste elemente de siguranţă cuprind, printre altele, o bandă metalică şi o hologramă.


Monedele

Monedele euro nu sunt identice în Europa.

Faţa comună a monedelor euro

O faţă a monedelor euro este comună tuturor ţărilor, aceasta fiind denumită faţa comună. Faţa comună a monedelor de euro şi de eurocenţi înfăţişează diferite hărţi ale Uniunii Europene.

Cealaltă faţă are un design diferit, în funcţie de ţara care a emis moneda, aceasta fiind denumită faţa naţională.
Designurile feţelor naţionale sunt foarte diversificate, dar, de obicei, înfăţişează, printre alte teme, un aspect al istoriei, al artei sau al naturii specific ţării respective.

Euro: tipărirea şi baterea monedelor

BancnotelePUZZLE CU BANCNOTE
Reuneşte piesele fiecărei bancnote euro.

Banca Centrală Europeană decide când este momentul pentru a tipări mai multe bancnote.

Autorităţile naţionale sunt responsabile cu baterea monedelor. Noi bancnote euro trebuie tipărite periodic, pentru a răspunde nevoilor crescute de numerar şi pentru a înlocui bancnotele uzate sau deteriorate care au fost scoase din circulaţie. Fiecare bancă naţională din zona euro beneficiază de o parte din producţia de bancnote noi. Bineînţeles, indiferent de banca de care sunt produse, bancnotele euro sunt exact la fel, cu excepţia seriei lor; doar monedele au designuri naţionale.

Decembra 2011 je bilo v obtoku skoraj 15 milijard bankovcev v vrednosti več kot 880 milijard EUR.


Monedele

Evropska centralna banka odobri količino evrskih kovancev, ki jih lahko izda posamezna država območja evra. Vsaka država nato izdela svoje kovance z različnimi nacionalnimi motivi na eni strani.

Pentru a realiza o monedă euro, mai întâi se decupează o monedă metalică goală dintr-o coală de metal. Această monedă goală este apoi încălzită pentru a fi înmuiată – iar monedele de 1, de 2 şi de 5 cenţi sunt acoperite cu cupru. Monedele goale sunt apoi prinse între două „matriţe pentru monede”, care imprimă designul monedei euro pe suprafaţa monedei goale. În cazul monedelor de 1 şi de 2 euro, realizate din două metale cu o culoare diferită, cele două părţi metalice diferite sunt îmbinate în acelaşi timp cu operaţiunea de imprimare a designului pe suprafaţă. Acum, monedele sunt gata pentru a fi utilizate. Procesul de fabricare a monedelor este denumit „a bate monedă”.

Ce se întâmplă cu vechile bancnote şi monede?

Monedele şi bancnotele nu pot fi folosite la nesfârşit. Acestea se pot deteriora, uza sau pierde. Prin urmare, bancnotele şi monedele deteriorate sau uzate trebuie identificate şi înlocuite.

Bancnotele se uzează mult mai repede decât monedele deoarece sunt realizate din materiale mai moi, nu din metale dure. În mod normal, viaţa unei bancnote este de numai un an şi jumătate până la doi ani.

Bancnotele deteriorate sau uzate sunt returnate băncilor centrale naţionale din fiecare ţară a UE de către organizaţii care procesează foarte mult numerar, de exemplu băncile. Cantităţile şi valorile nominale ale acestor bancnote sunt comunicate Băncii Centrale Europene care face demersurile necesare pentru tipărirea bancnotelor înlocuitoare, după cum este necesar. Monedele au o viaţă mult mai lungă, de obicei de câţiva zeci de ani.

În cazul în care sunt descoperite monede deteriorate, acestea sunt returnate băncii centrale naţionale sau monetăriilor naţionale, unde sunt introduse în maşini speciale care le marchează ca deteriorate. În acest fel, ele nu mai pot fi utilizate din nou şi sunt vândute ca fier vechi. Cu aprobarea Băncii Centrale Europene, băncile naţionale emit monede noi, de înlocuire, dacă este cazul.