Tu şi euro

Decizia privind utilizarea monedei euro nu a fost simplă. În multe ţări, introducerea monedei euro s-a dovedit a fi un proces de durată.
Cu toate acestea, după cum veţi citi mai jos, beneficiile pe care ni le-a adus ne fac să credem că a meritat pe deplin efortul.

Cum a fost introdusă moneda euro?

În trecut, ţările din Uniunea Europeană au încercat de mai multe ori să treacă la o uniune economică şi la o monedă unică. Cu toate acestea, liderii Europei au căzut de acord cu privire la un program concret de adoptare a unei monede unice abia în 1991, în oraşul Maastricht din Ţările de Jos. Ţările care au decis să adopte moneda euro şi-au consacrat următorii ani pregătirii economiilor lor. Aceste pregătiri sunt cunoscute sub numele de „convergenţa economică”.TEST EURO
Testează-ţi cunoştinţele despre moneda euro. Poţi ajunge până la întrebarea de 500 €?

La 1 ianuarie 1999, moneda euro a fost lansată ca „unitate de cont”. Cu alte cuvinte, moneda euro era utilizată în multe operaţii financiare pe hârtie, dar încă nu era disponibilă în numerar – sub formă de bancnote şi de monede. Acest lucru a fost necesar pentru a acorda timp tuturor sistemelor financiare din bănci şi din companii să se adapteze la noua monedă.

Apoi, la 1 ianuarie 2002, bancnotele şi monedele euro au fost lansate în cele 12 ţări care au adoptat moneda euro. Automatele băncilor furnizau euro, iar magazinele dădeau doar restul în euro. Într-o scurtă perioadă de timp, toate vechile monede naţionale au fost colectate de magazine şi de bănci şi scoase din circulaţie, cetăţenii din zona euro având doar euro în buzunare şi în portofele.

În ianuarie 2007, Slovenia a fost prima dintre noile state membre care a adoptat moneda euro, fiind urmată de Malta şi de Cipru în ianuarie 2008.

În prezent, zona euro numără 15 ţări.

O monedă pentru toţi

Utilizarea mai multor monede diferite în Europa făcea ca viaţa să fie mai grea şi mai scumpă la trecerea dintr-o ţară în alta. Schimbul valutar costa bani: comerţul era mai scump, iar preţul călătoriilor era mai ridicat. Prin urmare, mai multe ţări din Uniunea Europeană au hotărât să înlocuiască bancnotele şi monedele naţionale cu o monedă unică.

Moneda unică – euro – a fost introdusă pentru prima dată în 1999 ca „monedă scriptică”, monedele naţionale aflându-se încă în circulaţie, dar devenind subunităţi ale monedei euro.

Apoi, în 2002, conversia la noua monedă a fost finalizată prin introducerea bancnotelor şi a monedelor euro.

În prezent, euro este moneda unică a tuturor ţărilor din zona euro.

Acest lucru înseamnă că nu mai este nevoie să-ţi schimbi monedele şi bancnotele când treci graniţa. Prin urmare, comerţul este mult mai uşor, permiţându-ne o libertate mai mare de a alege ceea ce cumpărăm.

De asemenea, putem călători mult mai uşor şi mai ieftin, deoarece nu mai trebuie să schimbăm bani când mergem în vacanţe în străinătate.

Şi, în cele din urmă, deoarece zona euro este una întinsă, având peste 320 milioane de cetăţeni, ea este puternică din punct de vedere economic.
Acest fapt se traduce printr-o stabilitate economică mai bună, ceea ce susţine creşterea standardului nostru de viaţă.

Cine utilizează moneda euro?

Nu toate ţările din Uniunea Europeană utilizează moneda euro – unele încă mai folosesc propriile monede naţionale.

Această situaţie se datorează în special faptului că economiile lor nu sunt încă pregătite pentru adoptarea monedei euro, iar două ţări (Danemarca şi Regatul Unit) au decis să păstreze deocamdată monedele lor naţionale.
Majoritatea acestor ţări se pregătesc să adopte moneda euro şi să adere la zona euro în viitor.
De exemplu, Slovenia a aderat la zona euro în 2007, fiind urmată de Cipru şi de Malta în 2008.

Ţările care alcătuiesc zona euro sunt marcate pe hartă. Cetăţenii acestor ţări utilizează moneda euro în viaţa de zi cu zi.

Cum funcţionează moneda euro?

Economia unei ţări trebuie să fie bine gestionată pentru ca banii să-şi păstreze valoarea.

În mod asemănător, şi economia zonei euro trebuie să fie bine gestionată, dacă se doreşte ca moneda euro să aibă valoare şi să sprijine crearea de bunăstare şi de locuri de muncă în UE.

Acest lucru se realizează prin intermediul Uniunii Economice şi Monetare (UEM). Toate ţările din Uniunea Europeană sunt membre ale UEM.Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, Belgia

În cadrul UEM, fiecare ţară din zona euro îşi gestionează propria economie ţinând cont de anumite norme cu scopul de a garanta o monedă euro care să rămână puternică şi o economie sănătoasă în zona euro.
Aceste norme limitează suma de bani pe care o ţară o poate împrumuta.
Prin limitarea datoriei unei ţări, normele UEM garantează faptul că o ţară are o economie durabilă – cu alte cuvinte, în viitor, ţara îşi poate onora datoriile şi pensiile. Comisia Europeană şi Consiliul, unde se întâlnesc miniştrii statelor membre, au sarcina de a monitoriza dacă fiecare ţară respectă normele impuse.


Banca Centrală Europeană din Frankfurt, Germania

Banca Centrală Europeană (BCE), cu sediul în Frankfurt, Germania, are o contribuţie deosebită la stabilitatea economică din zona euro.

BCE are dreptul exclusiv de a emite bancnote şi este responsabilă cu politica monetară.
Cu alte cuvinte, BCE menţine inflaţia preţurilor la un nivel redus şi constant. Inflaţia preţurilor este creşterea anuală a preţurilor din magazine şi din alte locuri. O inflaţie redusă a preţurilor este benefică atât pentru consumatori, cât şi pentru afaceri.

Cum ne ajută moneda euro?ÎNOATĂ ŞI NUMĂRĂ
Ştii să aduni? Şi eşti un mare înotător? Să vedem...O inflaţie redusă şi constantă
face ca activitatea întreprinderilor să fie mai uşor de desfăşurat.
Companiile pot desfăşura activităţi de comerţ exterior mai uşor. Şi pot obţine credite mai uşor pentru a investi în companiile lor pentru viitor. Toate aceste beneficii sprijină creşterea economică şi crearea unui număr mai mare de locuri de muncă.

Împărtăşirea valorilor noastre


Moneda euro nu are numai o valoare monetară.
Pe lângă rolul de monedă, euro are şi o puternică valoare simbolică pentru Europa şi pentru cetăţenii europeni.


Majoritatea acţiunilor pozitive întreprinse de UE nu sunt întotdeauna vizibile – acestea sunt deseori ascunse în documente juridice şi în pagini de rapoarte. Dar o monedă euro poate fi atinsă – este cât se poate de reală.


Moneda euro este simbolul cel mai răspândit a ceea ce semnifică Europa - unitate în diversitate:


Prin urmare, euro este un simbol cotidian al integrării economice a Europei într-o piaţă unică, precum şi al progresului global al integrării europene.