Εσύ και το ευρώ

Η απόφαση για τη χρήση του ευρώ δεν ήταν απλή. Η εισαγωγή του ήταν μια μακρόχρονη διαδικασία σε πολλές χώρες.
Ωστόσο, χάρη στα οφέλη του, αξίζει τον κόπο, όπως θα διαβάσεις εδώ.

Πώς έγινε η εισαγωγή του ευρώ;

Στο παρελθόν, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν αρκετές προσπάθειες για να καθιερώσουν την οικονομική ένωση και το ενιαίο νόμισμα. Ωστόσο, μόλις το 1991, στην πόλη του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες όρισαν ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος. Κατά τα επόμενα χρόνια, οι χώρες που αποφάσισαν να υιοθετήσουν το ευρώ, προετοίμασαν τις οικονομίες τους - οι προετοιμασίες αυτές είναι γνωστές ως "οικονομική σύγκλιση".ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Δοκίμασε τις γνώσεις σου για το ευρώ. Μπορείς να φτάσεις στην ερώτηση των 500€;

Την 1η Ιανουαρίου 1999, το ευρώ παρουσιάστηκε ως "λογιστική μονάδα". Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνταν σε πολλές οικονομικές συναλλαγές στο χαρτί, αλλά δεν υπήρχε ακόμη σε μετρητά - σε χαρτονομίσματα και κέρματα. Αυτό έγινε ώστε να υπάρχει χρόνος να προσαρμοστούν στο νέο νόμισμα τα διαφορετικά χρηματοοικονομικά συστήματα, στις τράπεζες και τις εταιρίες.

Έπειτα, την 1η Ιανουαρίου 2002, παρουσιάστηκαν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ στις 12 χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ. Τα ΑΤΜ στις τράπεζες έδιναν ευρώ, και τα καταστήματα έδιναν ρέστα μόνο σε ευρώ. Πολύ σύντομα, όλα τα παλαιά εθνικά νομίσματα είχαν μαζευτεί από καταστήματα και τράπεζες και είχαν αποσυρθεί από την κυκλοφορία - οι πολίτες της Ευρωζώνης είχαν μόνο ευρώ στις τσέπες και τα πορτοφόλια τους.

Τον Ιανουάριο του 2007, η Σλοβενία  ήταν το πρώτο από τα νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ που υιοθέτησε το ευρώ, και ακολούθησαν η Μάλτα και η Κύπρος τον Ιανουάριο του 2008, η Σλοβακία το 2009 και η Εσθονία το 2011.


Η ευρωζώνη αποτελείται σήμερα από 17 χώρες.

Ένα νόμισμα για όλους

Η χρήση πολλών διαφορετικών νομισμάτων εντός της Ευρώπης έκανε δυσκολότερες και ακριβότερες τις μετακινήσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Η μετατροπή νομισμάτων κόστιζε χρήματα: το εμπόριο ήταν ακριβότερο και τα ταξίδια κόστιζαν περισσότερο. Έτσι πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τα εθνικά τους χαρτονομίσματα και κέρματα με ένα ενιαίο νόμισμα.

Αυτό το ενιαίο νόμισμα - το ευρώ - παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1999 ως "λογιστικό νόμισμα", ενώ τα εθνικά νομίσματα παρέμειναν σε κυκλοφορία αλλά έγιναν υπομονάδες του ευρώ.

Έπειτα, το 2002, ολοκληρώθηκε η μετάβαση στο νέο νόμισμα, με την εισαγωγή χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ.

Σήμερα, το ευρώ είναι το μοναδικό νόμισμα όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πια να αλλάζουμε κέρματα και χαρτονομίσματα όταν περνάμε τα σύνορα. Έτσι το εμπόριο είναι πολύ πιο εύκολο, δίνοντάς μας περισσότερες επιλογές αγοράς.

Επίσης, τα ταξίδια είναι πολύ πιο εύκολα και πιο φτηνά, γιατί δεν πρέπει πια να αλλάζουμε χρήματα όταν πάμε διακοπές στο εξωτερικό.

Τώρα πια, η ευρωζώνη έχει αποκτήσει οικονομική ισχύ, καθώς αριθμεί πάνω από 332 εκατομμύρια πολίτες.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα - βελτιώνοντας έτσι το βιοτικό μας επίπεδο.

Ποιος χρησιμοποιεί το ευρώ;

Το ευρώ δε χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ορισμένες ακόμη χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι οικονομίες τους δεν είναι έτοιμες να υιοθετήσουν το ευρώ, αλλά δύο χώρες (η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν αποφασίσει να κρατήσουν το εθνικό τους νόμισμα προς το παρόν.
Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες προετοιμάζονται για την υιοθέτηση του ευρώ και την ένταξη στην Ευρωζώνη στο μέλλον.
Για παράδειγμα, η Σλοβενία προσχώρησε στην ευρωζώνη το 2007, η Κύπρος και η Μάλτα το 2008, η Σλοβακία το 2009 και η Εσθονία το 2011.

Οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη παρουσιάζονται στο χάρτη. Οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ καθημερινά.

Πώς λειτουργεί το ευρώ;

Προκειμένου τα χρήματα να διατηρούν την αξία τους, πρέπει να γίνεται καλή διαχείριση της οικονομίας μιας χώρας.

Ομοίως, πρέπει να γίνεται καλή διαχείριση της Ευρωζώνης για να πηγαίνει καλά το ευρώ και να δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν στην ΟΝΕ.Η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο

Στην ΟΝΕ, κάθε χώρα της Ευρωζώνης διαχειρίζεται τη δική της οικονομία, τηρώντας όμως ορισμένους κανόνες ώστε να παραμένει ισχυρό το ευρώ και να πηγαίνει καλά η οικονομία της ευρωζώνης.
Οι κανόνες αυτοί θέτουν όρια στο πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί μια χώρα.
Περιορίζοντας το χρέος μιας χώρας, οι κανόνες της ΟΝΕ διασφαλίζουν ότι κάθε χώρα έχει μια αειφόρο οικονομία - με άλλα λόγια, ότι μπορεί να πληρώνει τα χρέη της, και τις συντάξεις της, στο μέλλον. Είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου συναντώνται οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ, να παρακολουθούν αν κάθε χώρα τηρεί τους συμφωνηθέντες κανόνες.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με έδρα στη Φρανκφούρτη, Γερμανία, συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης χαρτονομισμάτων και είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ διατηρεί τον πληθωρισμό χαμηλό και σταθερό. Ο πληθωρισμός αναφέρεται στο πόσο αυξάνονται οι τιμές στα καταστήματα και αλλού κάθε χρόνο. Ο χαμηλός πληθωρισμός κάνει καλό στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Πώς μας βοηθάει το ευρώ;ΒΟΥΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ
Μπορείς να κάνεις πρόσθεση; Είσαι και καλός δύτης; Για να δούμε...Ο χαμηλός και σταθερός πληθωρισμός
διευκολύνει τη ζωή των επιχειρήσεων.
Οι εταιρίες μπορούν ευκολότερα να συναλλάσσονται με το εξωτερικό. Και μπορούν να δανείζονται χρήματα ευκολότερα για να επενδύουν στο μέλλον της εταιρίας τους. Αυτό βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας.

Μοιραζόμαστε τις αξίες μας


Το ευρώ δεν έχει μόνο αξία ως νόμισμα.
Έχει και μια ισχυρή συμβολική αξία για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους.


Πολλά από τα καλά έργα της ΕΕ δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά - συχνά κρύβονται σε νομικά έγγραφα και στις σελίδες των εκθέσεων. Αλλά το ευρώ μπορείς να το κρατήσεις στο χέρι σου - είναι πολύ πραγματικό.


Το ευρώ είναι το πιο γνωστό σύμβολο των αξιών της Ευρώπης - ενότητα στην ποικιλότητα:


Έτσι, το ευρώ είναι ένα καθημερινό σύμβολο της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης στην ενιαία αγορά, και της προόδου της συνολικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.