Cale de navigare

Economiile ţărilor din afara Uniunii Europene

Relaţiile economice externe ale Uniunii Europene sunt structurate într-un sistem de cercuri concentrice, bazate pe nivelurile de proximitate.

Odată ce au îndeplinit criteriile de aderare la UE, ţările candidate au posibilitatea de a deveni state membre.

Ţările din sud-estul Europei, care sunt potenţial candidate, mai trebuie să traverseze un proces de consolidare a instituţiilor şi economiilor, înainte de a obţine statutul de ţări candidate.

UE menţine, de asemenea, relaţii speciale cu un număr de ţări terţe membre ale G20, mai ales cu economiile avansate şi cu cele emergente.

DG ECFIN oferă analize ale evoluţiilor economice şi politice înregistrate la nivelul acestor economii şi organizează periodic dialoguri cu majoritatea acestora pe probleme de politică economică.

Importanţa tot mai mare pe care Asia şi America Latină o au în economia mondială a determinat UE să îşi consolideze relaţiile cu ţările de pe aceste două continente.

Ţările din Africa subsahariană, din Pacific şi din Caraibe beneficiază, de asemenea, de o atenţie deosebită, având în vedere sărăcia care afectează multe dintre aceste ţări şi legăturile istorice puternice pe care acestea le au cu anumite state membre.

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă 
  • Micşorare text 
  • Mărire text