Navigációs útvonal

Műveletek a pénzügyi piacokon

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság felel számos uniós pénzügyi programért és eszközért. Munkáját szoros együttműködésben végzi nagy nemzetközi pénzügyi intézményekkel. Emellett felelős az e programok és eszközök megvalósításával kapcsolatos, a pénzügyi piacokon végrehajtott műveletekért.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság által a pénzügyi piacokon végzett műveletek jelentős költségvetésen kívüli és költségvetési erőforrásokra vonatkoznak, amelyek összesített értéke körülbelül 6 milliárd €.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság felel a költségvetésen kívüli pénzügyi eszközök szakszerű vagyonkezeléséért, ideértve az ESZAK f.a. (a felszámolás alatt álló Európai Szén- és Acélipari Közösséget), valamint más olyan eszközök pénzügyi tartalékait, amelyek kezelése a Bizottság feladata.

A főigazgatóság emellett hitelfelvételi és hitelezési műveleteket is bonyolít. Ez magában foglalja az új kölcsönökre és hitelfelvételekre vonatkozó szerződéskötést, emellett a meglévő kölcsönök és hitelfelvételek kezelését, ideértve a makroszintű pénzügyi támogatás (MFA, Macro-Financial Assistance) keretében nyújtott kölcsönöket és az Euratom-kölcsönöket.

A költségvetésen kívüli forrásokat érintő tranzakciók szakszerű kockázatkezelési és számviteli szaktudást követelnek meg. A pénzügyi eszközök számvitele az uniós számviteli szabályokkal összhangban, a nemzetközi költségvetési számviteli standardokon (IPSAS, International Public Sector Accounting Standards) és a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokon (IFRS, International Financial Reporting Standards) alapuló szabályok szerint végzik.

Végezetül a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság felel a külső fellépésekre vonatkozó garanciaalap kezeléséért, amelyet az EU általános költségvetésével kapcsolatos hitelek és nem uniós államoknak nyújtott hitelgaranciák fedezetére hoztak létre.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése