Navigációs útvonal

Beruházások finanszírozása

A Bizottság számos pénzügyi programmal és eszközzel ösztönzi az európai vállalatokba és iparágakba történő beruházás finanszírozását. A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság egy sor ilyen célú program és eszköz működtetéséért felel.

A lisszaboni stratégia értelmében a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság számos olyan finanszírozási programot működtet, amely az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára jobb támogatási lehetőségeket kínál.

Emellett a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság néhány más finanszírozási programot is kezel, például az új tagállamok és az EU-val szomszédos országok infrastruktúrájának javítását vagy az energiahatékonyság javítását célzó programokat.

Egyéb intézkedések kifejezetten a fejlődésük korai szakaszában lévő vállalkozásokba vagy a magas növekedési ütemű ágazatokba történő beruházás serkentését szolgálják.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság felel az Euratom-kölcsönök nyújtásáért is, hogy részben finanszírozza a tagállamokban a nukleáris ciklust érintő beruházásokat, az atomerőművek működését és leépítését – valamint beruházásokat egyes nem uniós államokban, a működő, valamint a befejezés előtt álló vagy leállítandó atomerőművek biztonságának és hatékonyságának fokozására.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság az uniós szakpolitikákat támogató új pénzügyi eszközök kialakításához is hozzájárul.

Fontos! A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság nem nyújt közvetlen pénzügyi támogatást egyedi vállalkozásoknak vagy vállalkozóknak. Az említett programokat rendszerint pénzügyi közvetítők vagy szakosodott alapok hálózatán keresztül valósítja meg. Az érdekelteknek közvetlenül ezekhez kell fordulniuk.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése