Navigációs útvonal

Befektetés és pénzügyek

A Bizottság a pénzügyi programok és eszközök széles választékával ösztönzi az európai beruházások finanszírozását.

A költségvetési fegyelem és a strukturális reformok mellett a beruházás képezi az EU gazdaságpolitikai prioritásainak három alappillérét.

Az európai beruházási terv

Az Európai Bizottság európai beruházási tervet indított útjára, amely az előrejelzések szerint több mint 315 milliárd euró értékű beruházást fog eredményezni az elkövetkező három év alatt, erőteljes és célzott ösztönzést adva azoknak a gazdasági ágazatoknak, amelyek munkahelyeket teremtenek és előmozdítják a növekedést.

Beruházási lehetőségek

Az EU-ban még kiaknázatlan beruházási lehetőségek általános ismertetése céljából egy, a tagállamok, a Bizottság és az Európai Beruházási Bank képviselőiből álló különleges munkacsoport jelentést tett közzé, melyben bemutat néhányat az Unió-szerte, a gazdasági élet különböző területein indított, illetve tervezett nagyszabású projektek közül. A munkacsoport által összeállított lenti projektlisták pusztán tájékoztatásul szolgálnak.

Figyelem: abból, hogy egy projekt szerepel a listák valamelyikén, nem következik, hogy az Európai Beruházási Bank vagy az Európai Bizottság azt finanszírozásra jogosult projektként tartja számon. A munkacsoport által összeállított listák csupán a potenciális beruházási projektek széles skáláját hivatottak szemléltetni.

A Bizottság továbbá egy sor olyan programot és eszközt valósít meg – mind az EU-ban, mind az Unión kívül –, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós költségvetésből biztosított eszközök tőkeáttételi hatást kifejtve számottevően hozzájáruljanak a beruházások finanszírozásához. A pénzforrások elosztása nemzetközi pénzügyi intézményeken, nemzeti fejlesztési bankokon és tagállami ügynökségeken, valamint célzott – például a kkv-kat segítő és a transzeurópai hálózatok kiépítését ösztönző – programokon keresztül történik.

A legfontosabb nemzetközi pénzügyi intézmények a következők:

  • az Európai Beruházási Bank Csoport (EBB Csoport), ezen belül az Európai Beruházási Alap (EBA),
  • az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD),
  • az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB).

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság feladata, hogy összehangolja a Bizottság, az EBB Csoport és az EBRD tevékenységét. A főigazgatóság ez utóbbi két intézmény irányító testületeiben képviselettel is rendelkezik.

A főigazgatóság hajtja végre továbbá a programokkal és a programok végrehajtásával kapcsolatban napi alapon végzett pénzpiaci műveleteket. Ezek a műveletek jelentős nagyságrendű költségvetési és költségvetésen kívüli erőforrásokat mozgósítanak, és végrehajtásuk kiterjedt szakirányú – pénz- és bankügyi – ismereteket követel meg.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése