Navigációs útvonal

Pénzügyi műveletek és eszközök az uniós szakpolitikák támogatására

The Commission encourages the financing of investment in European enterprises and industries through a wide range of financial programmes and instruments.

A Bizottság a pénzügyi programok és eszközök széles választékával ösztönzi az európai vállalati és ipari beruházások finanszírozását.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság feladata, hogy a közösségi költségvetésből beruházások finanszírozását támogató eszközöket hozzon létre, és ilyen célú programokat hajtson végre. A finanszírozás nemzetközi pénzügyi intézményeken, valamint szakosított programokon keresztül történik. Ilyenek például a kkv-kat és a transzeurópai hálózatokat megcélzó programok.

A legfontosabb nemzetközi pénzügyi intézmények között szerepel az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport – ezen belül az Európai Beruházási Alap (EBA) –, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB), együttműködésben a németországi Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) bankkal.
A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság feladata, hogy összehangolja a Bizottság, az EBB Csoport és az EBRD tevékenységét. A főigazgatóság ez utóbbi két intézmény irányító testületeiben képviselettel is rendelkezik.

A főigazgatóság felel továbbá a programokért és az azokkal kapcsolatos napi műveletekért a pénzügyi piacokon. Ezek a műveletek jelentős volumenű erőforrásokra vonatkoznak, és végrehajtásuk kiterjedt szakirányú – pénzügyi és banki – szakértelmet követel meg.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése