Navigációs útvonal

Koordináció az Európai Beruházási Bank Csoporttal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság felel a Bizottságnak az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoporthoz és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz (EBRD) fűződő kapcsolataiért.

Az EBB Csoport az Európai Beruházási Bankból és az Európai Beruházási Alapból áll.

Az EBB feladata az, hogy a beruházások finanszírozásán keresztül hozzájáruljon az EU integrációjához, kiegyensúlyozott fejlődéséhez, valamint gazdasági és társadalmi kohéziójához. A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság felel a Bizottság álláspontjának kialakításáért az EBB stratégiai irányultságát illetően. Szintén a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság koordinálja a Bizottság arról szóló véleményének előkészítését, hogy az EBB hitelajánlatai megfelelnek-e az uniós szabályoknak és szakpolitikai előírásoknak

Az Európai Befektetési Alap (EBA) a kis- és középvállalkozások (kkv-k) fejlesztéséhez nyújtott kockázati tőke és garanciaeszközök biztosítására szakosodott. A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság gondoskodik az EBA és a Bizottság más részlegei közötti megfelelő koordinációról az uniós szakpolitikákkal és jogszabályokkal kapcsolatban felmerülő sajátos kérdések tárgyában.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemzetközi pénzügyi intézmény, amelyet azért hoztak létre, hogy a Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjedő térség országaiban támogassa a nyitott piacgazdaság irányába történő átmenetet, és elősegítse a vállalkozói és magánkezdeményezéseket. A bank 61 ország (ezen belül valamennyi uniós tagállam), az Európai Közösség és az EBB tulajdonában van. Az EU teljes részesedése 63%. Az EBRD projektfinanszírozást biztosít, főként magánvállalatok számára, rendszerint más kereskedelmi hitelező partnerekkel együtt. A bank állami partnerekkel is együttműködik annak érdekében, hogy támogassa a privatizációt, a szerkezetátalakítást és a települési szolgáltatások fejlesztését.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése