Navigációs útvonal

A beruházások finanszírozása

Financing investment

Az Európai Bizottság új beruházási kezdeményezést indított útjára, amely a tervek szerint 300 milliárd euró értékű beruházást generál majd, erőteljes és célzott ösztönzést adva a gazdaság azon területeinek, amelyek munkahelyeket teremtenek és előmozdítják a növekedést.

Az Európai Unió Európa-szerte célzott szakpolitikákkal és elkülönített pénzügyi forrásokkal segíti a beruházások finanszírozását. Az uniós költségvetés olyan 1 billió eurós növekedési alap, amely az európai országoknak segíthet kiemelt beruházásokat fenntartani még akkor is, ha azok kormányai megtakarításra törekszenek. Az uniós fejlesztési alapok jelentős hatást gyakorolnak bizonyos országok gazdaságaiban.

Az EU a válság óta számos lépést tett a beruházási alapjai hatásainak és hozzáférhetőségének fokozása érdekében, különösen olyan országokban, amelyeket a legsúlyosabban érint a válság. Az uniós kormányok pedig évente 60 milliárd euróval növelték az Európai Beruházási Bank hitelkapacitását.

Az Európai Beruházási Bank és az Európai Bizottság olyan kezdeményezésen is dolgozik, amely arra ösztönzi a befektetőket, hogy nagyszabású és hosszú távú infrastruktúra-projekteket – ú.n. projektkötvényeket – finanszírozzanak.

Koordináció az Európai Beruházási Bank Csoporttal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése