Navigációs útvonal

A beruházások finanszírozása

A beruházások finanszírozása

Az Európai Bizottság európai beruházási tervet indított útjára, amely az előrejelzések szerint több mint 315 milliárd euró értékű beruházást fog eredményezni az elkövetkező három év alatt (2015 és 2017 között), erőteljes és célzott ösztönzést adva a gazdaság azon területeinek, amelyek munkahelyeket teremtenek és előmozdítják a növekedést.

A beruházási terv középpontjában az új Európai Stratégiai Beruházási Alap áll, amely a következő három nagyszabású stratégiai célkitűzés megvalósítását szolgálja: beruházási célú finanszírozási források mozgósítása, annak biztosítása, hogy a pénzforrások a reálgazdaságban hasznosuljanak, valamint a beruházási környezet javítása.

Az alábbi térkép segítségével tájékozódhat az egyes tagállamokra vonatkozó konkrét beruházási tervekről. Kattintson a kívánt országra.

Az Európai Unió Európa-szerte célzott szakpolitikákkal és elkülönített pénzügyi forrásokkal segíti a beruházások finanszírozását. Az uniós költségvetés tulajdonképpen olyan egybillió (ezermilliárd) eurós növekedési alap, amely segít az európai országoknak kiemelt beruházásokat eszközölni és fenntartani még akkor is, ha egyidejűleg megtakarításra törekszenek. Az uniós fejlesztési alapok meghatározó szerepet játszanak bizonyos országok gazdaságaiban.

Az EU a válság óta számos lépést tett annak érdekében, hogy fokozza beruházási alapjainak hatását és hozzáférhetőségét, különösen azokban az országokban, amelyeket legsúlyosabban érint a válság. Az uniós kormányok pedig évente 60 milliárd euróval növelték az Európai Beruházási Bank hitelkapacitását.

Az Európai Beruházási Bank és az Európai Bizottság olyan kezdeményezésen is dolgozik, amely arra ösztönzi a befektetőket, hogy nagyszabású és hosszú távú infrastruktúra-projekteket – ún. projektkötvényeket – finanszírozzanak.

Koordináció az Európai Beruházási Bank Csoporttal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése