Navigációs útvonal

Idősödés és jólét

Ageing and welfare

Fontos cél annak biztosítása, hogy a tagállamok körültekintő és fenntartható módon igazgassák államháztartásukat. Az államháztartás hosszú távú fenntarthatósága szempontjából fontos kihívást jelent a népesség öregedése.

Európában 2020-ban fog először előfordulni, hogy a 60 évesnél idősebb népesség száma meghaladja a 25 évnél fiatalabb népesség számát. 1960 óta átlagosan nyolc évvel nőtt az emberek várható élettartama. Tény, hogy az EU-ban ma megszülető gyermekek várható élettartama a lányok esetében átlagosan 82 év, a fiúk esetében pedig 77 év. A megnövekedett várható élettartam mellett a termékenységi arányszám csökkenése figyelhető meg: az előrejelzések szerint 2060-ra egy nőre 1,7 gyermek fog jutni. Ezenkívül várható, hogy csökken az EU-ba való nettó bevándorlás is – ami eddig valamelyest ellensúlyozta ezeket a tendenciákat.

Ez röviden azt jelenti, hogy az EU-ban a munkaképes korosztály és a 65 éven felüliek jelenlegi aránya 4:1-ről 2:1-re fog csökkenni.

Ezek a demográfiai eltolódások hatással lesznek az államháztartásra, ami a nyugdíjak, az egészségügy és a tartós gondozás kiadásait, valamint az egyéb, életkorral kapcsolatos költségeket illeti.

Az öregedő népesség hatásai azonban nem lesznek azonnal érezhetők, különösen amíg tovább növekszik az uniós munkaerő. A növekvő foglalkoztatás azonban csak ideig-óráig biztosít védelmet, és az esetleges demográfiai változás súlyosan fogja érinteni a tagállamok gazdaságát.

Annak érdekében, hogy az öregedő népességgel szemben biztosíthassuk az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát, stabilan egyensúlyban kell tartani az állami bevételeket és a tervezett állami kiadásokat.

A népesség elöregedésére és a jóléti államra vonatkozó szakpolitikák

Szociális védelem és társadalmi befogadás

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése