Navigointipolku

Euroopan talousennuste

Euroopan talousennuste

Euroopan taloutta koskevat ennusteet julkaistaan kolmesti vuodessa nk. EU-ohjausjakson mukaisesti.

Euroopan talous elpyy nyt neljättä vuotta, ja kasvu jatkuu maltillisena lähinnä kulutusvetoisesti. Samaan aikaan suurella osalla maailmantaloutta on edessään suuria haasteita, ja siksi Euroopan talouksien kasvuun kohdistuvat riskit kasvavat.

Komission talven talousennuste osoittaa, että yleiset kasvunäkymät ovat muuttuneet syksystä vain vähän. Ennustettua heikomman kasvun riski on kuitenkin kasvanut, mikä johtuu lähinnä ulkoisista tekijöistä. Euroalueen kasvun ennustetaan kiihtyvän tänä vuonna 1,7 prosenttiin ja ensi vuonna 1,9 prosenttiin viime vuoden 1,6 prosentista. EU:n talouskasvun taas ennustetaan pysyttelevän tänä vuonna vakaana 1,9 prosentissa ja nousevan ensi vuonna 2,0 prosenttiin.

Tiettyjen kasvua tukevien tekijöiden odotetaan nyt olevan vahvempia ja kestävän kauemmin kuin aiemmin oletettiin. Näitä ovat öljyn alhainen hinta, suotuisat rahoitusolot ja euron heikko kurssi. Toisaalta talouteen kohdistuvat riskit tulevat samaan aikaan yhä selvemmin esiin, ja ilmaantuu uusia haasteita: Kiinan ja muiden kehittyvien talouksien kasvun hidastuminen, vaimea maailmankauppa sekä geopoliittinen ja politiikkaan liittyvä epävarmuus.

Lisätyökalut

  • Tulostusversio 
  • Pienennä tekstiä 
  • Suurenna tekstiä