Sökväg

Euron

The road to EMU

Euromynten har olika utformningar

Euromynten har en gemensam sida och en motsatt sida som är specifik för respektive land. Varje medlem av euroområdet väljer sin egen serie utformningar, för att avspegla sin historia eller kultur. Ofta har de valts genom tävlingar. Förutom medlemmarna av euroområdet har Monaco, San Marino, Vatikanstaten samt Andorra tillstånd att framställa
euromynt. De gemensamma utformningarna visar en karta över Europa, som, när det gäller de större valörerna, kan skilja sig åt beroende på när myntet gavs ut (de äldre mynten visar EU före 2004, medan de nyare, som satts i omlopp från och med 2007, visar hela Europa för att avspegla utvidgningen av unionen).

Alla eurosedlar har samma utformningar

De valdes med hjälp av en tävling som anordnades i hela EU. De vinnande utformningarna inspirerades av temat ”epoker och stilar i Europa” och skildrar arkitektoniska stilar från sju epoker av Europas kulturhistoria:  antik, romansk, gotisk, renässans, barock och rokoko, stål- och glasarkitektur och modern arkitektur. De visar alla motiv som fönster, portar och broar. Sedlarna har olika storlek, framträdande färger och delar av dem är tryckta i djuprelief, vilket hjälper synskadade att känna igen valörerna.

Euron i Europa

Euron i världen

Man kan bli förvånad över hur vitt spridd euron är! Den används i Västindien (Guadeloupe, Martinique och Saint-Barthélémy), i Indiska oceanen (Mayotte och Réunion) och i Atlanten (Azorerna, Kanarieöarna, Madeira, Saint-Pierre-et-Miquelon) samt i Ceuta och Melilla på Afrikas nordkust och i Franska Guyana i Sydamerika. Den används också som inhemsk valuta i Monaco, San Marino, Vatikanen och Andorra, och som de facto-valuta i Kosovo och Montenegro.

Läs mer

Ytterligare verktyg

  • Utskriftsversion 
  • Mindre textstorlek 
  • Större textstorlek