Cale de navigare

Campanii de informare despre euro

Trecerea la o monedă nouă afectează în multe privințe viața cotidiană a cetățenilor. De aceea, comunicarea promptă și eficientă este o preocupare esențială a oricărui stat membru care își propune să adopte euro, iar experiența a arătat că este și elementul decisiv pentru realizarea cu succes a acestei tranziții.

Comunicarea nu încetează însă în momentul în care noile bancnote și monede se află în buzunarele cetățenilor. Succesul monedei unice depinde și de explicarea adecvată a funcționării și a avantajelor sale.

Găsiți un vorbitor pentru evenimentul dvs. pe tema euro

Dacă organizați un eveniment despre UEM și/sau moneda euro pentru o organizație, o școală sau altă instituție și doriți să furnizați publicului informații specializate și la zi, nu trebuie decât să trimiteți o cerere Reprezentanței Comisiei Europene din țara dumneavoastră, care vă va ajuta cu plăcere să găsiți cel mai potrivit vorbitor.

Faceți clic pe hartă pentru a găsi Reprezentanța Comisiei Europene din țara dumneavoastră

Împreună, în parteneriat

Campaniile de informare cu privire la introducerea euro își propun să se asigure că cetățenii pot recunoaște și folosi noua monedă în totală cunoștință de cauză. De aceea, este nevoie ca mesajele să fie construite în așa fel încât să ajungă la fiecare cetățean, inclusiv la cei mai vulnerabili, precum bătrânii, persoanele cu handicap și minoritățile lingvistice. În cele din urmă, ca și în cazul învățării unei limbi străine, oamenii trebuie să fie capabili „să gândească” în euro și să înțeleagă valorile fără să fie nevoie să le convertească în/din vechea monedă națională. Comunicarea îi ajută pe cetățeni să asimileze acest nou „limbaj” și să se identifice cu noua monedă.

Statelor membre le revine un rol esențial în elaborarea și punerea în aplicare a campaniei de informare cu privire la introducerea monedei unice. În acest scop, statele membre pot beneficia de sprijin tehnic și financiar din partea Comisiei Europene, oferit prin acorduri de parteneriat sau programe de twinning.

Acordurile de parteneriat sunt voluntare, fiind încheiate între Comisia Europeană și statele membre care sunt pe punctul de a introduce moneda euro și au adoptat o strategie de comunicare pe această temă. În baza acestor parteneriate, Comisia cofinanțează activități strategice specifice - sondaje de opinie, trimiterea de corespondență directă, campanii publicitare, publicații, site-uri de internet, conferințe, linii telefonice de informare directă despre euro - oferind, în același timp, sprijin și orientare tehnică.

În prezent există un acord de parteneriat în derulare, între Comisie și Lituania.

Programele de înfrățire (twinning) încurajează transferul de cunoștințe între țările care fac parte și cele care nu fac parte din zona euro, având ca obiect pregătirile practice. Participanții lucrează, în general, în Ministerul economiei și finanțelor, băncile centrale naționale, asociațiile de consumatori, camerele de comerț sau în consiliile naționale responsabile cu trecerea la moneda euro. Comisia contribuie la activitățile de înfrățire ajutând la identificarea partenerilor potențiali, oferind asistență tehnică sau cofinanțând detașări de experți și organizarea de reuniuni, seminarii și sesiuni de formare.

Expoziția itinerantă a Comisiei Europene

Expoziția pe tema euro este prezentată în țările care nu au adoptat încă moneda unică. Acest instrument de comunicare este utilizat de Comisie pentru a sprijini și veni în completarea campaniilor naționale sau locale de informare cu privire la moneda euro.

Publicații

Obiectivul DG ECFIN este acela ca toți cetățenii să înțeleagă modul în care funcționează uniunea economică și monetară (UEM) și moneda euro. În acest sens, Comisia a realizat publicații atractive din punct de vedere vizual și ușor de citit, pe care le puteți descărca de pe site-ul nostru.

Publicația de mai jos este o adevărată mină de informații privind moneda euro: tot ce doreați să aflați într-o singură sursă completă de informații.

O puteți citi direct pe site sau o puteți descărca.