Navigacijska pot

Evrski bankovci in kovanci

Uvedba evra, najprej kot „knjižnega denarja“ leta 1999 ter pozneje kot fizičnih bankovcev in kovancev leta 2002, je eden od največjih dosežkov Evropske unije. Evrski bankovci in kovanci so danes sestavni del življenja ljudi in trgovinska stvarnost.

18/05/2009

Načrtovanje videza evra je potekalo več let, saj je bilo treba poiskati pravo ravnovesje estetske privlačnosti, praktičnih dimenzij in zaščitnih elementov. Rezultat teh priprav je bilo sedem bankovcev in osem kovancev, ki so prišli v obtok januarja 2002.

Bankovci imajo enake motive v vseh državah evroobmočja. Kovanci imajo na eni strani skupen motiv, na drugi strani pa imajo motiv, ki je značilen za posamezno državo.

Evropska centralna banka (ECB) ima izključno pravico, da nacionalnim centralnim bankam evroobmočja odobri izdajo evrskih bankovcev. Za njihovo izdelavo in dajanje v obtok so pristojne nacionalne centralne banke. Kovance izda država članica evroobmočja v količini, ki jo vsako leto odobri Evropska centralna banka, za njihovo izdelavo pa so zadolžene nacionalne kovnice.

Zgledovanje po grški in latinski pisavi


Kot vse valute ima tudi evro svoje ime in simbol.

  • Ime evro je izbral Evropski svet na zasedanju v Madridu leta 1995 v okviru priprav na enotno valuto.
  • Navdih za simbol za evro (€) je bila grška črka epsilon (Є). Ta simbol se razlaga tudi kot simbol za prvo črko imena Evropa v latinici, medtem ko vzporedni črti predstavljata stabilnost. Evropska komisija je organizirala notranji natečaj za simbol evra. V izboru so pregledali približno 30 skic, od katerih so tretjino preskusili v javnosti, končni videz pa sta leta 1995 izbrala takratni predsednik Komisije Jacques Santer in komisar Yves Thibault de Silguy med dvema najboljšima predlogoma.

Vse oblike in velikosti


Različne velikosti, kontrastne barve in reliefni vzorci evrskih bankovcev vsem uporabnikom, tudi slabovidnim, pomagajo prepoznati vrednosti. Vrednosti bankovcev so 5, 10, 20, 50, 100, 200 in 500 EUR. Bankovci imajo več zaščitnih elementov, kot so vodni znak, varnostna nit in hologram, ki preprečujejo ponarejanje in pomagajo pri prepoznavanju pristnega bankovca.

Za kovance so razvili sodobne tehnične specifikacije, s čimer je nezakonito ponarejanje zlasti kovancev v vrednosti 1 evra in 2 evrov zelo težko. Osem vrednosti kovancev je različnih velikosti, barv in debeline, kar je odvisno od njihove vrednosti: 1, 2, 5, 10, 20 in 50 centov ter 1 in 2 evra.