Cale de navigare

Bancnotele şi monedele euro

Introducerea monedei unice euro – mai întâi ca „monedă scripturală” în 1999 şi mai târziu sub forma bancnotelor şi monedelor fizice, în 2002 – reprezintă una dintre realizările majore ale Uniunii Europene. Bancnotele şi monedele euro fac, în prezent, parte integrantă din viaţa cetăţenilor şi constituie o realitate comercială.

18/05/2009.

Realizarea monedei euro a necesitat ani de planuri şi pregătiri pentru a se găsi un echilibru între aspectul estetic, dimensiunile practice şi elementele de securitate. Din acest proces au rezultat cele şapte bancnote şi opt monede care au fost puse în circulaţie în ianuarie 2002.

Bancnotele au acelaşi desen în toate ţările din zona euro. Monedele au un desen comun pe o faţă şi un desen specific fiecărui stat pe cealaltă.

Banca Centrală Europeană (BCE) are dreptul exclusiv de a autoriza emisia de bancnote euro de către băncile naţionale ale ţărilor din zona euro. Responsabilitatea privind producerea şi punerea lor în circulaţie revine băncilor naţionale . Volumul de monede emise de către statele membre din zona euro este aprobat anual de către BCE, iar monetăriile naţionale sunt însărcinate cu producerea acestora.

Simbol de inspiraţie greco-latină


Ca toate monedele, euro are un nume şi un simbol:

  • Numele – euro – a fost ales de către Consiliul European reunit la Madrid, în 1995, în cadrul pregătirilor pentru moneda unică.
  • Simbolul monedei euro – € – a fost inspirat de litera grecească epsilon (Є). Totodată, este şi prima literă a cuvântului „Europa” scris în alfabetul latin, iar cele două linii paralele care îl străbat simbolizează stabilitatea. Pentru alegerea simbolului monedei euro, Comisia Europeană a organizat un concurs intern . Au fost luate în considerare aproximativ 30 de schiţe – dintre care zece au fost supuse evaluării publicului – iar desenul final a fost ales, în 1995, dintre cele două propuneri ajunse în finală, de preşedintele Comisiei Europene de atunci, Jacques Santer, şi de comisarul european Yves Thibault de Silguy .

Diferite forme şi dimensiuni


Diferitele forme, culorile contrastante şi elementele în relief ajută populaţia – inclusiv persoanele cu deficienţe de vedere – să recunoască diversele tipuri de bancnote euro. Există bancnote de 5, 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro. Acestea includ o serie de elemente de securitate precum filigranul, firul de siguranţă şi folia cu hologramă, care au scopul de a preveni falsificarea şi de a ajuta la recunoaşterea bancnotelor autentice.

De asemenea, au fost elaborate specificaţii tehnice avansate pentru monedele euro în aşa fel încât să fie extrem de greu de reprodus prin mijloace ilegale, în special monedele de 1 şi 2 euro. Cele opt tipuri de monede variază ca dimensiune, culoare şi grosime în funcţie de valoare, respectiv 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de cenţi, 1 euro şi 2 euro.