Navigációs útvonal

Euróbankjegyek és -érmék

Az euró bevezetése egyike az Európai Unió kiemelkedő vívmányainak. Először 1999-ben „elszámolási pénzként”, majd 2002-ben valódi bankjegyek és érmék formájában került forgalomba. Az euróbankjegyek és -érmék jelenleg az emberek mindennapjainak szerves részét képezik, és kereskedelmi realitást jelentenek.

18/05/2009

Az euró kialakítását több évig tartó tervezés és előkészület előzte meg, melynek eredményeként megfelelő egyensúly jött létre a bankjegyek és érmék esztétikai vonzereje, illetve a gyakorlati és biztonsági megfontolások között. Az euró 2002. januári bevezetésére hétféle bankjegyet és nyolcféle érmét készítettek el a tervezők.

A bankjegyeken az euróövezet minden egyes országában ugyanaz a mintázat található. Az érmék egyik oldala egységes, a másik országspecifikus

Az Európai Központi Bank (EKB) kizárólagos joga, hogy engedélyezze az euróövezet nemzeti bankjai számára az euróbankjegy-kibocsátást. A nemzeti jegybankok viselik az előállítással és forgalomba bocsátással kapcsolatos felelősséget. Az érméket az euróövezet tagállamai az EKB által évente megállapított mennyiségben bocsátják ki. A gyártást a nemzeti pénzverdék végzik.

Görög és latin ihlet


Mint minden más valutának, az eurónak is van neve és jele.

  • Az „euró” nevet 1995-ben az egységes valutára való felkészülés jegyében Madridban tartott tanácsi ülésen választották a résztvevők.
  • Jelét (€) a görög epszilon (Є) betű ihlette. Ez egyben az „Európa” szó első betűje a latin ábécé szerint, a jelet keresztező két párhuzamos vonal pedig a stabilitást jelképezi. Az Európai Bizottság belső versenyt hirdetett, hogy az euró jelének kialakítására vonatkozóan javaslatokat gyűjtsön össze. A zsűri mintegy 30 tervet vizsgált meg, ezek közül tizet a lakosok körében is teszteltek. A végső formát az előválogatáson túljutott két terv közül választotta ki 1995-ben Jacques Santer, a Bizottság akkori elnöke és Yves Thibault de Silguy biztos.

Különböző formák és méretek


Az euróbankjegyek eltérő mérete és színe, valamint dombornyomásos mintái segítik a polgárokat – köztük a látáskárosultakat – a címletek felismerésében. A bankjegyek 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós címletekben készülnek. A bankjegyeken különféle biztonsági elemek találhatók, mint például vízjegy, biztonsági szál és hologram, a hamisítók megfékezésére és a valódi bankjegy felismerésének megkönnyítésére.

Az érméket is korszerű technikai elemek védik, melyek – különösen az egy- és kéteurós érmék esetében – rendkívül megnehezítik a jogtalan sokszorosítást. Az érmék nyolc címlete értéküknek megfelelően különbözik egymástól méretben, színben és vastagságban. Ezek: az 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centesek, valamint az 1-eurós és a 2-eurós.