Navigációs útvonal

Államháztartás és makrogazdasági fejlődés

Az államháztartás hatása a reálgazdaságra sokrétű és összetett. Mindazonáltal általános egyetértés van a téren, hogy az államháztartás három fő csatornán keresztül fokozhatja a növekedést és a foglalkoztatást.

A termelési tényezők felhalmozása


A tagállamok kormányai a növekedéshez és a foglalkoztatáshoz közvetlenül járulnak hozzá, amikor a termelési tényezők felhalmozását beruházásokkal segítik elő. Ezek a beruházások történhetnek: fizikai formában (infrastruktúrák), a humánerőforrás (oktatás és képzés) terén, tudás-tőke (kutatás-fejlesztés és innováció) segítségével, valamint, kisebb mértékben szociális téren.
Az ilyen beruházások előnyös hatással vannak a hosszabb távú termelési eredményekre és a növekedési potenciálra. Ha azonban a nagyobb állami beruházásokat a kormány torzító hatású adók révén finanszírozza, vagy ha a beruházások miatt megnövekszik a hiány és következésképpen az államadósság, akkor ez a magánberuházások kiszorulásához vezethet.

Megfelelő ösztönzők biztosítása az adózási és juttatási rendszereken keresztül

 
Az adózási és juttatási rendszerek azáltal, hogy befolyásolják a személyek és vállalkozások munkával kapcsolatos döntéseit, hatással vannak a reálgazdaság működésére. A jóléti rendszerek fontos szerepet játszanak a piaci sikertelenségek korrigálásában és a társadalmi kohézió biztosításában, valamint ezeken a csatornákon keresztül hozzájárulnak a növekedéshez és a foglalkoztatáshoz. A hatékony szociális védelem „termelési” tényezőnek tekinthető. Gondoskodni kell azonban arról, hogy az adózási és juttatási rendszerek nagyobb részvételi és foglalkoztatási rátákat eredményezzenek.

Stabil makrogazdasági környezet biztosítása

 
A hatékony és eredményes államháztartás hozzájárul a makrogazdasági stabilitáshoz, és támogatja a monetáris politikát, azaz lehetővé teszi a stabil árak és alacsony kamatlábak fenntartását. Mindkét hatás magánbefektetésekhez és -megtakarításhoz vezethet. A hatékony és eredményes államháztartás – az államadósság és ebből következően a kamatteher csökkentésével – a torzító hatású adók csökkenéséhez és/vagy a termelési célú állami kiadások növeléséhez vezet. Végezetül a hatékony és eredményes államháztartás hosszú távon a növekedést és a foglalkoztatást is elősegíti, mivel az országok könnyebben megbirkózhatnak azzal a rájuk nehezedő nyomással, hogy növeljék az állami kiadásokat. Ezt a nyomást főként a lakosság elöregedése miatt megnövekvő nyugdíj- és egészségügyi költségek eredményezik.

Az EU-n belüli államháztartási fejleményeket – ideértve az EU költségvetés-felügyeleti keretrendszerének fejlődését – a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság módszeresen figyelemmel kíséri és elemzi. Az elemzés eredményeit minden évben közzéteszik, az „Államháztartás a GMU-ban” című jelentésben.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése