Navigációs útvonal

Az EU gazdasági helyzete

Az uniós gazdaságpolitika rendeltetése az, hogy stabil növekedést és több munkahelyet teremtsen Európában. A gazdaságpolitika az aktuális és a hosszabb távú problémákkal egyaránt foglalkozik egy sor területen, így például az államháztartás, a makrogazdasági egyensúly és a versenyképesség terén, de a hosszabb távon jelentkező tendenciák hatását is figyelemmel kíséri. Így például választ keres a népesség elöregedésével és a globalizációval kapcsolatos kérdésekre is.

A 2016-os európai szemeszter tavaly novemberben kezdődött az éves növekedési jelentés közzétételével. Jelentésében a Bizottság azt vette alapul, hogy a 2015-ös éves növekedési jelentésben meghatározott gazdasági és társadalmi prioritások továbbra is érvényesek. 2016-ban a prioritások csak annyiban változtak, hogy figyelembe veszik az elért eredményeket és az időközben felmerült nehézségeket. A fő feladatok tehát továbbra is a következők: a beruházások újraindítása, a strukturális reformok folytatása és a felelős államháztartási gazdálkodás.

Euróövezeti és országspecifikus ajánlások 2016-ban

Annak érdekében, hogy az euróövezetben jelentkező közös problémák nagyobb figyelmet kapjanak az egyes országokra vonatkozó elemzésekben az EU éves gazdasági kormányzási ciklusa, az európai szemeszter keretében, a Bizottság a 2016-os növekedési jelentéssel együtt egy ajánlást is kiadott, amely az euróövezet egészének gazdaságpolitikájával foglalkozik. Ez jelentős változás az előző európai szemeszterekhez képest, a korábbi években ugyanis ilyen jellegű ajánlás csak a ciklus későbbi szakaszában került közzétételre. Az ajánlás olyan kérdésekre összpontosít, amelyek az euróövezet olajozott működése szempontjából kulcsfontosságúak, továbbá iránymutatással szolgál arról is, milyen konkrét intézkedéseket kell tenni.

2016 a Bizottság országjelentések formájában közzétette elemzését az egyes tagországok gazdaságpolitikájáról ,s ezek eredményét közleménybenpdf Az előző linken elérhető szöveg fordításai  foglalta össze. A jelentések részletes vizsgálatot is tartalmaznak arra a vonatkozóan, amelyek makrogazdasági egyensúlyhiánnyal küszködnek, és értékelik a tagországok által a 2015. évi országspecifikus ajánlások végrehajtásában tett előmenetelt.

Következő lépésként a Bizottság még nyár előtt közzé fogja tenni a 2016. évi országspecifikus ajánlásokat mindegyik tagállam számára.

További információk:

 

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése