Navigációs útvonal

Az EU gazdasági helyzete

Az uniós gazdaságpolitika rendeltetése az, hogy stabil növekedést és több munkahelyet teremtsen Európában. A gazdaságpolitika az aktuális és a hosszabb távú problémákkal egyaránt foglalkozik egy sor területen, így például az államháztartás, a makrogazdasági egyensúly és versenyképesség terén, de a hosszabb távon jelentkező tendenciákkal, így a népesség elöregedésével és a globalizációval kapcsolatos kérdésekre is választ keres.

A 2015-ös európai szemeszter tavaly novemberben kezdődött az éves növekedési jelentés közzétételével. Ebben a jelentésben az újonnan megalakult Bizottság felvázolta gazdasági és növekedési stratégiájának három pillérét, melyek a következők: a beruházások ösztönzése, a strukturális reformok felgyorsítása, valamint a felelősségteljes, növekedésbarát költségvetési konszolidáció folytatása.

Országspecifikus ajánlások

2015 májusában a Bizottság nyilvánosságra hozta az egyes tagállamokra vonatkozó országspecifikus ajánlásait, és egy átfogó közleménytpdf(191 kB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai  is kiadott a gazdasági fellendülés megerősítésének és fenntartásának módjairól, és az egyszerűsített európai szemeszter megvalósításának mikéntjéről. Az ajánlások a következő forrásokon alapulnak:

  1. a februárban bemutatott országjelentések (lásd az alábbi táblázatot);
  2. a rendezett államháztartás megvalósításáról készített tagállami tervek (a stabilitási és konvergenciaprogramok), valamint a munkahelyteremtést és a növekedést elősegítő tagállami intézkedések (a nemzeti reformprogramok) mélyreható elemzése; valamint
  3. a tagállamokkal és az egyéb érdekelt felekkel folytatott párbeszédek.

2015 februárjában a Bizottság országjelentések formájában közzétette elemzését az egyes tagországok gazdaságpolitikájáról, s ezek eredményét közleményben foglalta össze. A jelentések a makrogazdasági egyensúlyhiányt is részletesen vizsgálják az érintett tagállamok esetében, melyek száma 2015-ben 16-ot tett ki.

A 2015. február 26-án közzétett országjelentések

További információk:

 

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése