Navigációs útvonal

Az EU gazdasági helyzete

Az uniós gazdaságpolitika rendeltetése az, hogy stabil növekedést és több munkahelyet teremtsen Európában. A gazdaságpolitika az aktuális és a hosszabb távú problémákkal egyaránt foglalkozik egy sor területen, így például az államháztartás, a makrogazdasági egyensúly és versenyképesség terén, de a hosszabb távon jelentkező tendenciákkal, így a népesség elöregedésével és a globalizációval kapcsolatos kérdésekre is választ keres.

A 2015-ös európai szemeszter tavaly novemberben kezdődött az éves növekedési jelentés közzétételével. Ebben a jelentésben az újonnan megalakult Bizottság felvázolta gazdasági és növekedési stratégiájának három pillérét, melyek a következők: a beruházások ösztönzése, a strukturális reformok felgyorsítása, valamint a felelősségteljes, növekedésbarát költségvetési konszolidáció folytatása.

Ezen prioritások alapján a Bizottság országjelentések formájában elemzést készített az egyes tagországok gazdaságpolitikájáról, s ezek eredményét közleményben foglalta össze. A jelentések a makrogazdasági egyensúlyhiányt is részletesen vizsgálják az érintett tagállamok esetében, melyek száma 2015-ben 16-ot tett ki.

A 2015. február 26-án közzétett országjelentések

További információk:

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése