Navigációs útvonal

Az EU gazdasági helyzete

A tagállamok államháztartásáról, a konvergencia elérése terén nyújtott eredményekről és az uniós pénzügyi piacokról rendszeres gazdasági előrejelzések és elemzések készülnek, melyek tájékoztatást nyújtanak az uniós tagállamok, az euróövezet és az EU gazdasági kilátásairól.

Az EU-ban a gazdaságpolitika a kiegyensúlyozott növekedésre és a foglalkoztatás növelésére irányul. Célja rövid távon a gazdaság stabilizálása, középtávon a növekedés fokozása. Ezenfelül különféle, hosszabb távra szóló kihívásokkal is foglalkozik; ilyen például a lakosság elöregedése vagy a globalizáció.
A gazdaságpolitikai javaslatok kidolgozása és az intézkedések megvalósítása egyrészt nemzeti, másrészt európai szinten történik. Valójában a gazdaságpolitika elsődlegesen nemzeti felelősség, noha a Szerződés olyan „közös érdekű ügyként” határozza meg, melynek összehangolása a Tanács feladata. A tagállamok egy csoportján belül még szorosabbá vált a gazdasági integráció azáltal, hogy ezek az országok közös valutát fogadtak el. Jelenleg az EU lakosságának több mint a fele használja az egységes pénznemet.
A gazdaságpolitikák összehangolása azon jelentések alapján történik, melyeket a Bizottság képviseletében a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság készít a tagállamok és az EU gazdasági folyamatainak alakulásáról. A sokrétű felügyelet során a Bizottság azt is ellenőrzi, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések összhangban vannak-e az EU növekedési és munkahelyteremtési ütemtervével, amelyet az ún. integrált iránymutatási csomag tartalmaz.

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése