Navigációs útvonal

Gazdasági előrejelzések

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság gazdasági előrejelzéseket tesz közzé az Európai Bizottság nevében. Ezek az előrejelzések több gazdaságfelügyeleti eljáráshoz is alapul szolgálnak, többek között az európai szemeszter keretében.

A legfrissebb előrejelzés

A legújabb előrejelzés a 2016. évi téli európai gazdasági előrejelzés, melyet a Bizottság 2016. február 4-én tett közzé.

Az előrejelzések általános jellemzői

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság gazdasági előrejelzéseinek középpontjában az Európai Unió, az euróövezet, valamint az Uniót alkotó tagállamok állnak, de a prognózisok a világ más, gazdasági szempontból meghatározó jelentőségű országainak, illetve az uniós tagságra pályázó országoknak a gazdasági kilátásaira is kitérnek.

Az egyes előrejelzések hozzávetőleg 180 változót vizsgálnak, és legalább két évre vonatkozóan elemzik a gazdaság várható alakulását. Az előrejelzések nem központosított ökonometriai modellen alapulnak. Olyan elemzésekről van szó, melyeket a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság országreferensei különböző modellek felhasználásával és a vonatkozó szakismeretek birtokában készítenek. Következetességüket egy sor – több országra és változóra kiterjedő – ellenőrzés biztosítja. Az Európai Unióra és az euróövezetre vonatkozó előrejelzések az egyes tagállamok adatainak összesítésével készülnek.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság előrejelzéseinek közzétételére évente három alkalommal kerül sor, összhangban az EU gazdaságfelügyeleti eljárásainak éves ciklusával, az ún. európai szemeszterrel. Ezeknek az eljárásoknak az elfogadását, azaz 2012 őszét megelőzően a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság minden évben két teljes körű és két időközi előrejelzést tett közzé.

A következő előrejelzés

A 2016. évi tavaszi európai gazdasági előrejelzést a Bizottság a tervek szerint 2016 májusában teszi majd közzé.

> > A gazdasági és az időközi előrejelzések listája

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése