Navigációs útvonal

Gazdasági előrejelzések

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (angol rövidítése: DG ECFIN) a Bizottság nevében különböző nagyságrendű, eltérő időtartamra vonatkozó előrejelzéseket dolgoz ki.

A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság évente kétszer – tavasszal és ősszel – rövid távú makrogazdasági előrejelzést készít. Ez főként a tagállamokra, az euróövezetre és az Unióra vonatkozik, de tartalmaz tagjelölt országokra és harmadik országokra irányuló megállapításokat is. Minden előrejelzés legalább két évre – a tárgyévre és az azt követő évre – szól. (Ehhez minden év őszén egy további év adódik.) Az előrejelzések készítői több ismétlődő forduló során összesen 180 változót vizsgálnak. Az előrejelzések nem központosított ökonometriai modell felhasználásával készülnek, hanem a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság országreferenseinek elemzései segítségével. Az országreferensek eltérő mértékben alkalmazzák az egyes statisztikai módszereket. A Bizottság ellenőrzi, hogy az előrejelzések készítése – különösen a kereskedelmi forgalom terén – egységes szempontok alapján történjen. Az Unióra és az euróövezetre vonatkozó változók esetén nem közvetlenül kidolgozott előrejelzésekről van szó, hanem az egyes tagállamok előrejelzéseinek összegzéséről.

A Bizottság a tavaszi és őszi teljes körű prognózis mellett időközi előrejelzéseket is készít. Ezek a dokumentumok a GDP reálnövekedésével és az inflációval kapcsolatban tartalmaznak naprakész becsléseket a hét legnagyobb tagállamra és a tárgyévre vonatkozóan. Az időközi előrejelzések nagyrészt indikátor alapú modellek felhasználásával készülnek.
A Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság ezenfelül egy dinamikus tényezőket vizsgáló modell segítségével készít előrejelzést a következő negyedévekre vonatkozóan az euróövezet GDP-növekedéséről.

Interim forecasts

With a view to updating the macro-economic forecasts, the European Commission produces so-called interim forecasts in between the spring and autumn forecasts, which have the following main characteristics:

  • They contain one-year projections of GDP growth and consumer price inflation for the euro area and the EU.
  • They also take into account most recent information on external factors and on all Member States
  • They contain, based mainly on model forecasts, an update of the growth and inflation outlook for the larger Member States.
  • Euro area and EU wide data are obtained by aggregating the data for the large Member States and correcting for the growth differential between the larger and smaller Member States

>> Index of economic and interim forecasts

További eszközök

  • Nyomtatható változat 
  • Szövegméret csökkentése 
  • Szövegméret növelése