Navigacijski put

Gospodarske prognoze

DG ECFIN donosi gospodarske prognoze u ime Komisije. One služe kao temelj za razne postupke gospodarskog nadzora, primjerice, u kontekstu Europskog semestra.

Tri prognoze na godinu

U jesen 2012. godine, DG ECFIN prilagodio je kalendar gospodarskih prognoza. Prethodni raspored prema kojem su bile predviđene dvije punopravne i dvije privremene prognoze zamijenjen je novim rasporedom s tri prognoze koji se sastoji od dosadašnjih proljetnih i jesenskih izdanja te zimske prognoze koja se izdaje u veljači. Ta izmjena napravljena je kao odgovor na pojačan fiskalni i makroekonomski nadzor država članica EU-a koji je uveden kao reakcija na gospodarsku i financijsku krizu. S obzirom na to da Europske gospodarske prognoze služe kao temelj za razne postupke nadzora, nova arhitektura gospodarskog upravljanja također je zahtijevala prilagodbu predmeta i učestalosti prognoza.

Europske gospodarske prognoze usredotočene su na države članice EU-a, europodručje i EU, ali također uključuju i preglede za zemlje kandidatkinje, kao i za neke zemlje koje nisu članice EU-a. Svaka prognoza odnosi se na vremensko razdoblje od najmanje dvije godine (s dodatnom godinom koja se dodaje svake jeseni), uključujući trenutnu godinu i onu nadolazeću. Prognoze pokrivaju oko 180 varijabli i rezultat su nekoliko iterativnih krugova.

Prognoze se ne temelje na centraliziranome ekonometrijskome modelu. Umjesto toga, one proizlaze iz analiza koje su proveli uredi DG ECFIN-a zaduženi za pojedine zemlje, s pomoću modela i stručnog znanja. Dosljednost svih pojedinačnih prognoza osigurana je nizom međusobnih provjera zemalja i varijabli, posebice s obzirom na trgovinske tokove. Varijable EU-a i europodručja ne predstavljaju izravnu prognozu, već se dobivaju udruživanjem pojedinačnih prognoza država članica.

Raspored

Europska gospodarska prognoza za jesen 2013. godine predviđena je za listopad.

Dodatni alati

  • Verzija za ispis 
  • Smanji tekst 
  • Povećaj tekst