Navigacijski put

Gospodarske prognoze

GU ECFIN izrađuje gospodarske prognoze u ime Komisije. One služe kao temelj za razne postupke gospodarskog nadzora poput onih koji se provode u kontekstu europskog semestra.

Najnovija prognoza

Zimska europska gospodarska prognoza 2016. objavljena je 4. veljače 2016.

O prognozi

U središtu pozornosti gospodarskih prognoza GU-a ECFIN jesu EU, pojedine države članice, europodruče, ali i izgledi za određena veća svjetska gospodarstva i države kandidatkinje za članstvo u EU-u.

Prognozama je obuhvaćeno razdoblje od najmanje dvije godine i oko 180 varijabli. Prognoze se ne temelje na centraliziranom gospodarskome modelu, nego na analizama koje izrađuju službe GU-a ECFIN u pojedinim državama koristeći se modelima i stručnim znanjem. Dosljednost se osigurava nizom usporedbi među državama i varijablama. Prognoze za EU i europodručje stvaraju se agregiranjem podataka pojedinih država članica.

Prognoze GU-a ECFIN objavljuju se tri puta godišnje u skladu s godišnjim ciklusom postupaka gospodarskog nadzora EU-a, poznatim pod nazivom europski semestar. Prije prihvaćanja tih postupaka u jesen 2012. svake su se godine objavljivale dvije potpune i dvije privremene prognoze.

Raspored

Proljetna europska gospodarska prognoza 2016. predviđena je za svibanj 2016.

>> Pokazatelj gospodarskih i privremenih prognoza

Dodatni alati

  • Verzija za ispis 
  • Smanji tekst 
  • Povećaj tekst