Navigációs útvonal

Magyarország

Ezen az országspecifikus oldalon a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság Magyarországról készített gazdasági elemzései, illetve az azokhoz vezető linkek találhatók.

Gazdasági helyzet

A Bizottság öt országspecifikus ajánlást adott ki Magyarország számára annak érdekében, hogy segítse az ország gazdasági teljesítményének javítását. Az ajánlások a következő területekkel foglalkoznak: államháztartás pénzügyi szektor adózás munkaerőpiac oktatás

Gazdasági kilátások

A Bizottság évente három alkalommal – tavasszal (májusban), ősszel (novemberben) és télen (februárban) – előrejelzéseket ad ki, melyekben áttekintést ad az EU és az uniós tagállamok makrogazdasági kilátásairól. Ezeket az előrejelzéseket a Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága készíti.

Európai uniós pénzügyi támogatás

Magyarország 14,2 milliárd euró összegű fizetésimérleg-támogatást kapott (8,7 milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalaptól, 5,5 milliárd eurót pedig az Európai Uniótól). A fizetésimérleg-támogatási program 2010. november 3-án véget ért, és azóta Magyarország utólagos, a programot követően életbe léptetett felügyelet alatt áll. További információk:

Költségvetési felügyelet

A magyar konvergenciaprogram értékelése

A Stabilitási és Növekedési Paktumban előírtak alapján Magyarország minden tavasszal konvergenciaprogramot nyújt be, melyben felvázolja naprakésszé tett középtávú költségvetési stratégiáját.

A Bizottság értékelése alapján – melyet a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság dolgoz ki – a Tanács az európai szemeszter keretében véleményezi a programot.

Az euróövezeti tagállamok stabilitási programot, az euróövezeten kívüli országok pedig konvergenciaprogramot dolgoznak ki és nyújtanak be a Bizottságnak.

A túlzott hiány esetén követendő eljárás és Magyarország

Magyarországgal szemben jelenleg nincs folyamatban túlzotthiány-eljárás.

Makrogazdasági felügyelet

Nemzeti reformprogram

Az intelligens, fenntartható és inkluzív európai gazdaság megvalósítását célzó Európa 2020 stratégia részeként Magyarország minden tavasszal nemzeti reformprogramot nyújt be a Bizottságnak. A Bizottság értékelésepdf Az előző linken elérhető szöveg fordításai  alapján – melyet a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság dolgoz ki – a Tanács országspecifikus ajánlásokat fogad el az európai szemeszter keretében.

A makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárás

A makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárás olyan felügyeleti mechanizmus, amely azt hivatott elősegíteni, hogy időben észlelni lehessen az esetleges kockázatokat, meg lehessen akadályozni, hogy káros makrogazdasági egyensúlyhiány lépjen fel, illetve ki lehessen igazítani a már kialakult egyensúlyhiányt.

Az eljárás kiindulópontja minden évben a riasztási mechanizmus keretében készült jelentés kidolgozása. Ebben a jelentésben a Bizottság a gazdasági mutatókat tartalmazó eredménytábla és az egyes országok helyzetének elemzése alapján első körben meghatározza, hogy melyek azok a tagállamok és ügyek, amelyek behatóbb elemzést (részletes vizsgálatot) igényelnek. A makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárás további szakaszai ennek a részletes vizsgálatnak az eredményén alapulnak.

Magyarországot illetően 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2016-ben került sor részletes vizsgálatra. A teljes dokumentumok az alábbi linkeken érhetők el: